Breaking news

Απόλυση: Πότε χάνει ο εργαζόμενος την αποζημίωση
A

Την απόλυση του εργαζομένου χωρίς την καταβολή αποζημίωσης προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το νέο σχέδιο νόμου με τίτλο «για την ενίσχυση της εργασίας-Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019-Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας-Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας», ρυθμίζει τη διαδικασία αναγγελίας στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» των περιπτώσεων λύσης της σύμβασης

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται πως η αδικαιολόγητη (αυθαίρετη) αποχή του εργαζομένου από την εργασία για διάστημα μεγαλύτερο των 5 συναπτών εργάσιμων ημερών μπορεί να θεωρηθεί ως καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους του, εφόσον προηγουμένως έχει παρέλθει επιπλέον χρονικό διάστημα 5 συναπτών εργάσιμων ημερών από την υποχρεωτική όχλησή του από τον εργοδότη του, η οποία:

  • αναρτάται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και
  • αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο γραπτό τρόπο.

Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται, την επόμενη εργάσιμη ημέρα της λήξης του διαστήματος του πρώτου εδαφίου, να αναγγείλει την οικειοθελή αποχώρηση, δηλαδή την παραίτηση του εργαζομένου στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, χωρίς να απαιτείται η υπογραφή του εργαζομένου και χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.

Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις αναγγελίας οικειοθελούς  αποχώρησης, η σύμβαση εργασίας θεωρείται ότι λύθηκε με άτακτη καταγγελία του εργοδότη.

Πότε λύεται η σύμβαση εργασίας

Με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, απλοποιείται η διαδικασία αναγγελίας στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ της οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού.

Σύμφωνα με το Άρθρο 23, ο εργοδότης υποχρεούται να αναγγέλλει, με ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών εντύπων  στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» του  Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κάθε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου ή αυτοδίκαιης λύσης της δοκιμαστικής περιόδου ή συναινετικής λύσης της  σύμβασης εργασίας, όπως εθελουσία έξοδος, ή καταγγελίας σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου ή λήξης σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου το αργότερο 4 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα αποχώρησης του εργαζομένου ή καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου ή λήξης της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου ή κάθε  άλλης περίπτωσης λύσης ή λήξης της σύμβασης εργασίας.

Η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του εργαζομένου συνοδεύεται υποχρεωτικά από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο ιδιοχείρως από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο ή από έγγραφο που φέρει ηλεκτρονική υπογραφή τους ή έγγραφο ψηφιακά βεβαιωμένο και από τους δύο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Πότε και πόση αποζημίωση δικαιούται ο εργαζόμενος

Με την συμπλήρωση έξι μηνών απασχόλησης, κι όχι 12 όπως ισχύει σήμερα, θα μπορεί ένας εργαζόμενους να διεκδικήσει αποζημίωση απόλυσης, σύμφωνα με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα στο σχέδιο νόμου ορίζεται ότι η δοκιμαστική περίοδος στην εργασία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 6 μήνες από 12 μήνες που είναι σήμερα.

Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις έως σήμερα:

  • 1 έτος απασχόλησης έως 2 έτη – αποζημίωση 2 μηνών
  • 2 έως 4 έτη- αποζημίωση 2 μηνών
  • 4 έως 5 έτη- αποζημίωση 3 μηνών
  • 5 έως 6 έτη- αποζημίωση 3 μηνών
  • 6 έτη έως 8 έτη- αποζημίωση 4 μηνών
  • 8 έτη έως 10 έτη- αποζημίωση 5 μηνών
  • 10 έτη συμπληρωμένα- αποζημίωση 6 μηνών
  • 11 έτη συμπληρωμένα- αποζημίωση 7 μηνών
  • 12 έτη συμπληρωμένα- αποζημίωση 8 μηνών
  • 13 έτη συμπληρωμένα- αποζημίωση 9 μηνών
  • 14 έτη συμπληρωμένα- αποζημίωση 10 μηνών
  • 15 έτη συμπληρωμένα- αποζημίωση 11 μηνών
  • 16 έτη συμπληρωμένα και άνω- αποζημίωση 12 μηνών 

Με βάση τα παραπάνω, το ανώτατο ύψος της αποζημίωσης λόγω απολύσεως ανέρχεται σε 12 μηνιαίους μισθούς για τους εργαζόμενους που συμπλήρωσαν 16 έτη υπηρεσίας και πάνω. Ο υπολογισμός της αποζημίωσης γίνεται με βάση τις αποδοχές του τελευταίου μήνα, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Το σύνολο των μισθών της αποζημίωσης προσαυξάνεται κατά 1/6.

Προβλέπεται ειδικός τρόπος καταβολής της αποζημίωσης απολύσεως σε όσους υπαλλήλους είχαν συμπληρώσει πάνω από 17 έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη. Συγκεκριμένα:

  • Ιδιωτικοί υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου που στις 12-11-2012,  έχουν συμπληρώσει 17 έτη υπηρεσίας και άνω στον ίδιο εργοδότη, δικαιούνται, εκτός της προβλεπόμενης κατά τα ανωτέρω αποζημίωσης, σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασής τους, οποτεδήποτε κι αν   απολυθούν, δικαιούται, αποζημίωση που αυξάνεται κατά ένα μηνιαίο μισθό για κάθε επιπλέον έτος υπηρεσίας μέχρι και 12 μηνιαίους μισθούς.

Για τον ανωτέρω υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη:

α) ο χρόνος υπηρεσίας, που συμπλήρωσε ο εργαζόμενος στον ίδιο εργοδότη στις 12-11-2012, ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4093/2012, οποτεδήποτε κι αν απολυθεί.

β) δεν λαμβάνεται υπόψη η επιπλέον υπηρεσία που διένυσε ο εργαζόμενος στον ίδιο εργοδότη μετά τις 12-11-2012

γ) Ο υπολογισμός της επιπλέον αυτής αποζημίωσης γίνεται βάσει των τακτικών αποδοχών του τελευταίου μήνα, πριν την καταγγελία της σύμβασης εργασίας, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τακτικές αποδοχές κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις 2.000 ευρώ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις