Breaking news

INTIME NEWS
A

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το εργασιακό νομοσχέδιο και ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που φέρνει, όπως οι συμβάσεις κατά παραγγελία και η νομιμοποίηση σύμβασης με δεύτερο εργοδότη.

Το νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση την Παρασκευή και ήδη έχουμε τις πρώτες αντιδράσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα συνδικάτα και οι εργατολόγοι στοχεύουν στις συμβάσεις κατά παραγγελία ή συμβάσεις μηδενικού ωραρίου, θα συμφωνούνται και θα αναγραφούν ελάχιστες μέρες και ώρες που θα εργάζεται εργαζόμενος για ένα χρονικό διάστημα, ένα χρόνο.

Για παράδειγμα, θα πρέπει ο εργαζόμενος να ειδοποιείται, ωστόσο τουλάχιστον 24 ώρες πριν πιάσει εργασία δε θα ξέρει ακριβώς ποια μέρα και ποιες ώρες θα δουλέψει. Αν ο εργοδότης ακυρώσει την ανάθεση, δικαιούται αποζημίωση, ενώ μισθός του θα είναι βάσει των νομίμων. Δηλαδή αν υπάρχει κλαδική θα πληρώνεται βάσει της κλαδικής συλλογικής το ίδιο ιδίως με τον κατώτατο μισθό.

Τώρα, τα συνδικάτα επισημαίνουν ότι δεν τίθεται περιορισμοί ως προς το ποσοστό των εργαζομένων που μπορεί να απασχολεί μια επιχείρηση με αυτό το καθεστώς, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην εφαρμόζεται κατ’ εξαίρεση, αλλά σε κάποιες επιχειρήσεις ως κανόνας.

Η δεύτερη διάταξη που έχει προκαλέσει μεγάλη κριτική είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, η διάταξη για τις απεργίες όπου γίνεται ποινικό αδίκημα ή παρεμποδίζει εργαζόμενο να προσέλθει στην εργασία του κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Προβλέπονται έξι μήνες φυλάκιση και 5.000 πρόστιμο. Αυτό που επισημαίνουν τα συνδικάτα είναι το ότι προστίθεται και η ψυχολογική βία ως λόγος παρεμπόδισης και το ότι δεν ορίζεται ότι η δίωξη γίνεται κατ’ έγκληση, δηλαδή μετά από μήνυση του εργαζομένου. Συνεπώς μπορεί να γίνει και μετά από μήνυση του εργοδότη αυτεπάγγελτα.

Εξετάζονται δύο σενάρια για την ανταπόδοση αν μπορούμε να το πούμε έτσι, των επιπλέον ωρών εργασίας που προβλέπονται πέραν του βασικού οκταώρου του νέου εργασιακού νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Έχουμε από τα δύο υπουργεία και το Οικονομικών και το Εργασίας, αυτά τα δύο νομοσχέδια, στο ένα είδαμε τι αλλάζει με τις πλατφόρμες, τις ψηφιακές πλατφόρμες πληρωμών, ενώ για το εργασιακό νομοσχέδιο, εκεί ενσωματώνονται κάποιοι κανόνες οι οποίοι έρχονται να ρυθμίσουν, όπως τουλάχιστον λέει και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης, να ρυθμίσουν την αγορά και να νομιμοποιήσουν πρακτικές οι οποίες μέχρι τώρα ήταν στην αδιαφάνεια, ήταν στο μαύρο κομμάτι της εργασίας.

Έρχονται λοιπόν να φέρουν στο φως αυτή τη μαύρη εργασία και ουσιαστικά να την καταπολεμήσουν. Μία πρακτική η οποία έρχεται να νομιμοποιηθεί, είναι αυτό το οποίο πολλοί άνθρωποι το κάνανε μέχρι τώρα, δηλαδή είχαν έναν εργοδότη και το απόγευμα, είτε με κάποια με κάποιο ενδιάμεσο διάλειμμα, είτε και κατευθείαν από την πρωινή τους δουλειά, πήγαιναν και δούλευαν. Αυτό πλέον θα δίνεται το δικαίωμα να είναι νόμιμο, να υπάρχει δηλαδή ένας πρωινός εργοδότης με το οκτάωρο και ένας απογευματινός με ένα πεντάωρο, ώστε να υπάρχουν και οι 11 ώρες αναγκαστικά της ξεκούρασης.

Όμως δημιουργείται το εξής ερώτημα στο οποίο έδωσε το πρωί, απάντηση και διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τι γίνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατά ο δεύτερος εργοδότης. Ο εργαζόμενος θα έχει κάποιο όφελος από αυτές. Δηλαδή ποιο θα μπορούσε να είναι το όφελος, να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη ή θεωρητικά πάντα να έβγαινε νωρίτερα σε σύνταξη, αλλά αυτό δεν γίνεται λόγω των ορίων ηλικίας. Θα μπορούσε όμως να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη. Θα το έχει αυτό το όφελος; Και ο κύριος Γεωργιάδης απάντησε ότι θα έρθει σύντομα μία διάταξη η οποία θα διευκρινίζει τι από τα δύο θα συμβεί.

Ή λοιπόν θα δικαιούται ένας εργαζόμενος που έχει δύο εργοδότες να πάρει στο τέλος του εργασιακού του βίου μεγαλύτερη σύνταξη. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι εμείς σαν κυβέρνηση αυτό θα θέλαμε να συμβεί, όμως επειδή ακόμα δεν έχει ληφθεί η απόφαση, υπάρχει και ένα δεύτερο ενδεχόμενο οι ασφαλιστικές εισφορές του δεύτερου εργοδότη να μηδενίζονται, δηλαδή ο εργαζόμενος στον δεύτερο εργοδότη να μην πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, να μην του γίνεται κράτηση και βέβαια έτσι να παίρνει στην τσέπη του ουσιαστικά περισσότερα χρήματα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις