Οι οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν ένα νέο τοπίο στην αγορά εργασίας. Εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναμένεται ότι θα χαθούν, ενώ οι εργοδότες αναθεωρούν την ιεράρχηση των προσόντων που ζητούν να έχουν οι εργαζόμενοί τους.
Έως τώρα, η πιο προφανής στρατηγική για να προωθήσει κανείς την καριέρα του ήταν να ξεπεράσει τους συναδέλφους του. Βάλτε τα δυνατά σας, πάρτε πρωτοβουλίες, μιλήστε στις συσκέψεις, δουλέψτε ως αργά, ήταν η συνταγή για την επιτυχία, όπως πίστευαν οι περισσότεροι.
Όμως, το τελευταίο διάστημα, οι υπεύθυνοι προσλήψεων αρχίζουν να αναζητούν ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό: Εργαζόμενους που να είναι ευχάριστοι, προσηνείς και συνεργατικοί.
Σε καταστάσεις με υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας, το να είναι κάποιος ευχάριστος έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί πλεονέκτημα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Collective Intelligence, σημειώνει το CNBC.
«Οι άνθρωποι εκτιμούν τη συνεργασία και την προσήνεια πολύ περισσότερο από ό,τι πριν από την πανδημία», λέει ο Randall Peterson, εκ των συντακτών της μελέτης και καθηγητής στο London School of Business. «Η πανδημία έδειξε πραγματικά στους ανθρώπους την αξία του να είναι κάποιος εύθυμος, συνεργάσιμος τύπος παρά το αστέρι που θέλει να προβάλλει τον εαυτό του μπροστά σε όλους».
Σύμφωνα με το moneyreview, η μελέτη ανέλυσε δεδομένα για μια περίοδο 10 ετών. Οι ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 3.700 άτομα σε 593 ομάδες. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν σε 242 ερωτήσεις, στο πλαίσιο μιας αξιολόγησης προσωπικότητας, για να διαπιστωθεί κατά πόσο διαθέτουν τα εξής πέντε βασικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας:
- Νευρωτισμός
- Εξωστρέφεια
- Δεκτικότητα στις εμπειρίες
- Ευσυνειδησία ή συνέπεια
- Προσήνεια
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο νευρωτισμός μειώνει την απόδοση της ομάδας, ειδικά όταν εμπλέκεται η αβεβαιότητα στο εκάστοτε ομαδικό project. Εναλλακτικά, η εξωστρέφεια, η δεκτικότητα στις εμπειρίες και η ευσυνειδησία βελτιώνουν την απόδοση της ομάδας, ακόμη και όταν υπάρχει αβεβαιότητα.
Ωστόσο, στο χαρακτηριστικό της προσήνειας, αυτή η μελέτη ανατρέπει όσα έδειξαν προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είτε δεν επηρέαζε μία ομάδα συνεργατών είτε μπορούσε ακόμα και να αποσπά την προσοχή των μελών της.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι η προσήνεια οδηγεί σε υψηλότερη απόδοση της ομάδας.
Σύμφωνα με τον Peterson, είναι πιθανό αυτό το χαρακτηριστικό να ήταν πάντα χρήσιμο, απλώς οι ερευνητές δεν το παρατηρούσαν. Ενδεχομένως επειδή είχε δοθεί τόσο έντονη έμφαση στην ατομική επιτυχία στο χώρο εργασίας.
«Η βασική αλήθεια είναι ότι αν έχεις ένα ανταγωνιστικό άτομο και ένα συνεργάσιμο άτομο, το ανταγωνιστικό άτομο θα κερδίζει πάντα», εξηγεί ο καθηγητής. «Ωστόσο, δύο συνεργάσιμοι άνθρωποι θα ξεπερνούν κάθε φορά δύο ανταγωνιστικούς ανθρώπους».
Η προσήνεια μπορεί να εκτιμάται περισσότερο τώρα, επειδή οι προκλήσεις στους σημερινούς εργασιακούς χώρους, συχνά δεν έχουν μια σωστή απάντηση, λέει.
Κάποιος που επιδιώκει να κυριαρχήσει και θέλει οπωσδήποτε να είναι αυτός που θα βρει τη λύση μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Ωστόσο, ένα άτομο που είναι ταπεινό, συνεργάσιμο και καλό στη συζήτηση, είναι χρήσιμο όταν τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ενέχουν αβεβαιότητα και βρίσκονται σε μία πιο γκρίζα περιοχή.