Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα μας για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, με τις πυρκαγιές στη Ρόδο να μαίνονται ανεξέλεγκτα, με τα ερωτήματα γύρω από τις μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα να πληθαίνουν. Εποχικοί και εθελοντές πυροσβέστες αναμένουν εναγωνίως την μεγάλη προκήρυξη, που υποτίθεται πως θα δημοσιευόταν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, σύμφωνα, τουλάχιστον με τις δηλώσεις του τέως υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Στυλιανίδη.
Υπενθυμίζουμε το στα τέλη Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση με την οποία αυξάνονται κατά 3.630 οι οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ μάλιστα στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελούσε το να καλυφθούν οι θέσεις ακόμη και πριν τις εθνικές εκλογές του 2023, κάτι που προφανώς δε συνέβη.
Οι υποψήφιοι που εργάζονται για χρόνια ως εποχικοί πυροσβέστες ανησυχούν ακόμα και για τα ηλικιακά κριτήρια που πιθανώς να θέτει ο διαγωνισμός, όταν θα βγει. Άνθρωποι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στα μέτωπα των πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι κινδυνεύουν να αποκλειστούν, εάν η προκήρυξη θέσει αυστηρό ηλικιακό όριο.
Ψέματα ο Βορίδης;
Αξίζει να τονιστεί, επίσης, πως, παρά τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, για καλύτερο και αποτελεσματικότερο κρατικό μηχανισμό με περισσότερους πυροσβέστες, κάτι τέτοιο δε φαίνεται να ισχύει, καθώς οι μόνιμοι φέτος είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι (14.168 έναντι 14.616 το 2022) ενώ η μείωση του προσωπικού, σύμφωνα με το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, οφείλεται σε συνταξιοδοτήσεις, με τις εν λόγω θέσεις να παραμένουν κενές.
Μάλιστα, αριθμός των εναέριων μέσων (εθνικός στόλος και μισθωμένα πτητικά μέσα) κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με την περσινή περίοδο, όπου στο έργο της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών από αέρος είχαν συμβάλλει συνολικά 86 εναέρια μέσα, «ακυρώνοντας» έτσι και τις δύο θέσεις του κ. Βορίδη για αύξηση προσωπικού και μέσων πυρόσβεσης.
Το σίγουρο είναι πως από τους σημαντικότερους ρόλους στην μάχη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, έχουν οι εθελοντές πυροσβέστες, καθώς για πρώτη φορά φέτος θα υπάρχουν περισσότεροι από 4.000.
Αντιπυρική περίοδος με πυροσβέστες από το... εξωτερικό
Για δεύτερη χρονιά θα φιλοξενήσει η χώρα μας πυροσβέστες από συνολικά 5 ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, και τα «φετινά» μας προβλήματα φαίνεται πως δε θα λυθούν από το επιτελικό κράτος, αλλά μέσω προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Οι μονάδες βρίσκονται προεγκαταστημένες σε Αθήνα, Λάρισα και Τρίπολη και στόχος είναι τόσο η συνδρομή όσο και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.