Breaking news

Εκλογές
A

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα πλέον για την Κυριακή της 21ης Μαΐου και την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν ήδη μάθει τις περιοχές που διορίζονται για να μπορέσουν να μεταβούν σε αυτές εγκαίρως, προκειμένου να επιτηρήσουν την εκλογική διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι για την διεξαγωγή των εκλογών, εντός των εκλογικών τμημάτων όλης της χώρας, εργάζονται οι:

  • Δικαστικοί αντιπρόσωποι
  • Γραμματείς
  • Εφορευτική επιτροπή

Σε κάθε σχολική αίθουσα όπου υπάρχει κάλπη, υπάρχει υποχρεωτικά ένας δικαστικός αντιπρόσωπος, ένας γραμματέας και αρκετά μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος είναι δικηγόρος όπου διορίζεται, μετά από σχετική αίτηση, από το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Ο γραμματέας όμως δεν διορίζεται από κάπου και μπορεί να είναι οποιοσδήποτε ενήλικος πολίτης. Για να εργαστεί κάποιος ως γραμματέας δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να προσληφθεί, ενώ αποτελεί επιλογή του δικαστικού αντιπροσώπου. 

Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι ο δικαστικός αντιπρόσωπος επιλέγει κάποιο άτομο εμπιστοσύνης του για να εργαστεί στο «πλάι» του, την ημέρα των εκλογών. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που ο δικαστικός αντιπρόσωπος πρέπει να μεταβεί σε κάποια μακρινή περιοχή στην οποία δεν μπορεί να πάρει μαζί κάποιο άτομο εμπιστοσύνης. Στις περιοχές αυτές αναλαμβάνει συνήθως η «κοινότητα» να προτείνει άτομα στον δικαστικό αντιπρόσωπο. 

Η αμοιβή του γραμματέα

Ο γραμματέας που εργάζεται στις εκλογές δικαιούται αποζημίωση η οποία στο ποσό των 120,00 € για κάθε ημέρα απασχόλησης. Στους γραμματείς ωστόσο δικαιολογείται μία ημέρα απασχόλησης, οπότε, σύμφωνα με το άρθρο του proson, ο συνολικός μισθός που μπορούν να λάβουν για μία ημέρα είναι 120 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ακατάσχετα, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση, φόρο εισφορά ή κράτηση υπέρ τρίτων κ.λπ., δεν υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος και δεν συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς το ελληνικό δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.

Τι ισχύει αν σας καλέσουν στην εφορευτική επιτροπή

Να σημειωθεί ότι οι πολίτες που αποτελούν την εφορευτική επιτροπή στις εκλογές επιλέγονται μετά από κλήρωση, ενώ δεν αμείβονται για τις υπηρεσίες τους. Ωστόσο, η συμμετοχή τους, εφόσον κληθούν, είναι υποχρεωτική, ενώ δικαιούνται άδεια τόσο για την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, όσο και για την επόμενη, εφόσον η άδεια συνδέεται με τη διαδικασία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με Εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, «η συμμετοχή εργαζόμενου ως μέλους σε εφορευτική επιτροπή, κατόπιν κλήσης από δημόσια αρχή, αποτελεί εκτέλεση υποχρεωτικού εκ του νόμου καθήκοντος και, επομένως, συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία κατά την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, αντιμετωπιζόμενο σύμφωνα με τα άρθρα 657-658 του Αστικού Κώδικα. Περαιτέρω, και λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων μέλους εφορευτικής επιτροπής, ο οποίος δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς εκ των προτέρων, η απουσία του εργαζόμενου από την εργασία του και κατά την επόμενη ημέρα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, εφόσον συνδέεται με την εκτέλεση των ανωτέρω καθηκόντων, συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία και αντιμετωπίζεται ομοίως σύμφωνα με τα άρθρα 657-658 του Αστικού Κώδικα».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις