Στα 20 σας, τα λάθη στη δουλειά αποτελούσαν μέρος του μεταβατικού σταδίου στο οποίο βρισκόσασταν. Ορισμένες γκάφες, όμως, είναι πιο επιβλαβείς από άλλες.
Ένα από τα ”χειρότερα” - και πιο συνηθισμένα - λάθη σταδιοδρομίας που μπορείς να κάνεις στα 20 σου είναι «να περιμένετε να συμβούν πράγματα απλώς και μόνο επειδή το αξίζετε», λέει η Jenny Cheng, η αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια της Google Wallet, όπως μεταδίδει το CNBC Make it.
Η Cheng, 50 ετών, «έπεσε σε αυτήν την παγίδα» στην αρχή της καριέρας της: Άρχισε να εργάζεται στην Deloitte ως ανώτερη σύμβουλος λίγο μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια και λέει ότι πέρασε μεγάλο μέρος της δεκαετίας των 20, αγωνιζόμενη να υπερασπιστεί τον εαυτό της στον εργασιακό χώρο.
«Θυμάμαι ότι σκεφτόμουν ότι θα έπαιρνα προαγωγή επειδή έκανα τόσο καλή δουλειά, αλλά νομίζω ότι το λάθος εκεί είναι να μην συνειδητοποιήσω ότι δεν είναι μόνο θέμα αξίας», θυμάται.
Έτσι, η Jenny Cheng συμβουλεύει:
- Να είστε ξεκάθαροι για αυτό που θέλετε
Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι έχετε κερδίσει μια προαγωγή, μια αύξηση ή άλλου είδους αναγνώριση, η Cheng λέει ότι πρέπει να είστε ξεκάθαροι και δυναμικοί σχετικά με το τι θέλετε στη δουλειά.
«Αναζητήστε αυτές τις ευκαιρίες και στη συνέχεια τοποθετήστε τον εαυτό σας για αυτές: Σηκώστε το χέρι σας και πείτε, «Με ενδιαφέρει να το κάνω αυτό», εξηγεί. «Στη συνέχεια, πρέπει να ζητήσετε από τους διευθυντές σας, υπεύθυνους ο οποίοι μπορούν να σας δώσουν αυτές τις ευκαιρίες, κάνοντας check-in μαζί τους και ζητώντας ενημερώσεις».
Μπορεί να αισθάνεστε άβολα να ζητάτε πράγματα στην αρχή της καριέρας σας, αλλά το να έχετε την αυτοπεποίθηση να το κάνετε αυτό είναι «τόσο, τόσο σημαντικό», προσθέτει η Cheng. Εάν περιμένετε να συμβεί μια προαγωγή ή μια αύξηση χωρίς να μιλήσετε για το τι ακριβώς θέλετε, λέει, «κινδυνεύετε να επιβραδύνετε την καριέρα σας ή να επιβραδύνετε την πρόοδό σας».
- «Ακόμη και οι ηγέτες στην κορυφή δεν τα έχουν ξεκαθαρίσει όλα»
Είναι επίσης σημαντικό να έχετε την προθυμία να μάθετε και να μην φοβάστε να αποτυγχάνετε νωρίς στην καριέρα σας, ώστε να μπορείτε να εξελίσσεστε και να βελτιώνεστε συνεχώς ως επαγγελματίας.
«Όταν ξεκίνησα να εργάζομαι για πρώτη φορά στη Deloitte, ένας από τους ανώτερους ηγέτες μου είπε: «Τζένη, επειδή είμαι μεγαλύτερη και έχω υψηλότερο τίτλο από σένα, δεν σημαίνει ότι ξέρω περισσότερα από εσένα», λέει ο Cheng. «Ήταν πραγματικά ενθαρρυντικό να ακούσω, ότι ακόμη και οι ηγέτες της κορυφής δεν τα έχουν όλα ξεκαθαρίσει, οπότε μπορούσα να αξιοποιήσω την πίεση από τον εαυτό μου να κάνω το ίδιο».
Τώρα, η Cheng δέχεται τέτοια σχόλια. «Στην Google, οι άνθρωποι θα υποθέσουν ότι επειδή είμαι αντιπρόεδρος, πρέπει να ξέρω τα πάντα», λέει. «Υπενθυμίζω συνεχώς στους ανθρώπους ότι δεν τα ξέρω όλα, γιατί αν τα ξέρω, η δουλειά μου θα ήταν πολύ, πολύ βαρετή — και ποιος το θέλει αυτό;»