Η ομάδα Digital Footprint Intelligence της Kaspersky μελέτησε την αγορά εργασίας του σκοτεινού δικτύου. Μετά την ανάλυση 200.000 αγγελιών απασχόλησης 2020-2022, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι developers, οι attackers και οι designers ήταν τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα στην κοινότητα του κυβερνοεγκλήματος (dark web).
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι απαιτήσεις εργασίας περιλάμβαναν τη δημιουργία σελίδων κακόβουλου λογισμικού και phishing, τον κίνδυνο της εταιρικής υποδομής, την παραβίαση εφαρμογών ιστού και κινητών και άλλες ευθύνες. Τα μέσα επίπεδα αμοιβής που προσφέρονται στους επαγγελματίες πληροφορικής κυμαίνονταν μεταξύ 1.300 και 4.000 $ ανά μήνα (!).
Οι developers, οι attackers και οι designers, λοιπόν, βρίσκονται στη κορυφή της λίστας με τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα στην κοινότητα του κυβερνοεγκλήματος.
Ο υψηλότερος μηνιαίος μισθός που είδαν οι ειδικοί της Kaspersky, στις διαφημίσεις που σχετίζονται με τις αγγελίες των παραπάνω επαγγελμάτων, ήταν 20.000 $ – που αντιστοιχούσε σε έναν προγραμματιστή. Η χαμηλότερη χρέωση που προσφέρθηκε ήταν μόλις $200. Ορισμένες αγγελίες εργασίας στο dark web περιλάμβαναν μπόνους και προμήθειες από επιτυχημένα έργα, όπως η εκβίαση για λύτρα από έναν παραβιασμένο οργανισμό.
Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα 25 καλύτερα επαγγέλματα του 2023
Οι προγραμματιστές ήταν οι ειδικοί με τη μεγαλύτερη ζήτηση στον σκοτεινό ιστό: αυτή η ειδικότητα αντιπροσώπευε το 61% όλων των διαφημίσεων. Στο πλαίσιο αυτής της ειδικότητας, οι προγραμματιστές ιστού, οι οποίοι δημιουργούν διάφορα προϊόντα στο Διαδίκτυο, όπως σελίδες ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing), ήταν οι πιο περιζήτητοι αντιπροσωπεύοντας το 60% αυτών των αγγελιών.
Επίσης εκτιμήθηκαν οι κωδικοποιητές κακόβουλου λογισμικού. Αυτή η περιγραφή εργασίας μπορεί να περιλαμβάνει ανάπτυξη Trojans, ransomware, stealers, backdoors, botnets και άλλους τύπους κακόβουλου λογισμικού, μαζί με τη δημιουργία και την τροποποίηση εργαλείων επίθεσης.
Οι επιτιθέμενοι –ή ειδικοί πληροφορικής που πραγματοποιούν επιθέσεις σε δίκτυα, εφαρμογές ιστού και κινητές συσκευές– ήταν οι δεύτερες πιο δημοφιλείς θέσεις εργασίας μεταξύ των εργοδοτών κυβερνοεγκληματιών, αντιπροσωπεύοντας το 16% του συνόλου των διαφημίσεων αγγελιών. Η πιο κοντινή προσέγγιση σε ένα νόμιμο επάγγελμα αυτής της εργασίας είναι ο ελεγκτής διείσδυσης. Οι περισσότερες από τις εργασίες των εισβολέων στο σκοτεινό ιστό συνδέονταν με ενέργειες που θα έβαζαν σε κίνδυνο την εταιρική υποδομή. Οι στόχοι αυτών των ενεργειών είναι μόλυνση ransomware, κλοπή δεδομένων ή κλοπή μετρητών απευθείας από λογαριασμούς. Ορισμένες ομάδες κυβερνοεγκληματιών που προσλάμβαναν επιτιθέμενους επικεντρώθηκαν στην πώληση πρόσβασης σε παραβιασμένα συστήματα σε άλλους εγκληματίες του κυβερνοχώρου ή στην παραβίαση εφαρμογών ιστού και κινητών.
Οι σχεδιαστές ήταν οι τρίτοι σε ζήτηση επαγγελματίες με το 10% των διαφημίσεων. Ο στόχος τους είναι συνήθως να δημιουργήσουν ένα κακόβουλο προϊόν, όπως σελίδα ή επιστολή ηλεκτρονικού "ψαρέματος" που θα ήταν δύσκολο να διακριθεί από το πραγματικό.
Οι εργοδότες του dark web αναζητούν επίσης διαχειριστές πληροφορικής, αντίστροφους μηχανικούς, αναλυτές, δοκιμαστές και άλλες λιγότερο κοινές θέσεις εργασίας πληροφορικής – διάφορα είδη μηχανικών και αρχιτεκτόνων, ειδικούς υποστήριξης, τεχνικούς συγγραφείς, συντονιστές φόρουμ, ακόμη και στελέχη και διευθυντές έργων..