Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (Ε.Σ.Π.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Ιδρύθηκε το 1989 και αποτελεί Σωματείο αναγνωρισμένο ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό. Περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στα Μητρώα των αρμόδιων Υπουργείων, έχει Συμβουλευτική Ιδιότητα στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC) και είναι επιχειρησιακός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Περισσότερα για τον Οργανισμό, το Όραμα και την Αποστολή του μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα https://www.gcr.gr/el/
Το ΕΣΠ προκηρύσσει μια θέση Κοινωνικού Λειτουργού για την περιοχή της Αθήνας, με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Η θέση θα αναφέρεται στη Υποσυντονίστρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Ε.Σ.Π. αρμόδια για το Διαπολιτισμικό Κέντρο Πυξίδα.
Αρμοδιότητες
- Ενημέρωση γονέων/ κηδεμόνων του πληθυσμού στόχου, για το πρόγραμμα και συντονισμό της διαδικασίας εγγραφής των παιδιών τους στο πρόγραμμα.
- Ενημέρωση των ίδιων των επωφελούμενων, ειδικά των εφήβων, για τα πλεονεκτήματα που θα έχουν εφόσον συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
- Λήψη σύντομου Κοινωνικού Ιστορικού.
- Υποστήριξη των οικογενειών προσφύγων και μεταναστών για την εγγραφή των παιδιών (4-17 ετών) τους στη δημόσια εκπαίδευση.
- Σχεδιασμός και συμμετοχή σε επιπλέον δραστηριότητες, εκπαιδευτικές ή και ψυχαγωγικές, για τα επωφελούμενα παιδιά και εφήβους του προγράμματος..
- Συνοδείες και παροχή βοήθειας σε επείγοντα περιστατικά για ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (κυρίως ασυνόδευτους ανηλίκους) σε εξαιρετικές περιστάσεις.
- Ανάληψη επίλυσης θεμάτων σε συνεργασία με γονείς και κηδεμόνες, που άπτονται της καθημερινής παρουσίας των επωφελούμενων παιδιών και εφήβων στο σχολείο, με σκοπό τον κατά το δυνατόν περιορισμό της σχολικής εγκατάλειψης.
- Οργάνωση και πραγματοποίηση συναντήσεων με διευθυντή και εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων αλλά και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, για την παρουσίαση του προγράμματος.
- Ανάληψη επιπρόσθετων υποστηρικτικών ενεργειών στην περίπτωση που κάποιος ωφελούμενος έχει μεγάλο διάστημα απουσίας από το σχολείο.
- Άμεση συνεργασία με τους/τις υπόλοιπους/ες συντελεστές του προγράμματος (π.χ. εκπαιδευτικός, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, υπεύθυνος ομάδας).
- Συνεργασία με τους εταίρους υλοποίησης του προγράμματος.
- Σύνταξη αναφορών σε μηνιαία βάση και όποτε χρειάζεται.
- Διοργάνωση και συμμετοχή σε συναντήσεις γονέων.
- Συμμετοχή σε δράσεις προσέγγισης παιδιών που βρίσκονται εκτός εκπαιδευτικού συστήματος με στόχο την εγγραφή τους στο πρόγραμμα.
- Συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις σχετικές με το πρόγραμμα
Απαραίτητα προσόντα
- Πτυχίο Κοινωνικής εργασίας.
- Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και βεβαίωση εγγραφής από τον Σ.Κ.Λ.Ε.
- Τουλάχιστον 2 έτη εμπειρίας στην κοινωνική υποστήριξη παιδιών και εφήβων προσφύγων/μεταναστών.
- Πολύ καλή γνώση Αγγλικών, επιπέδου Lower.
- Βασική γνώση Η/Υ (πακέτο Microsoft Office).
Επιθυμητά προσόντα
- Προηγούμενη εμπειρία στην εγγραφή παιδιών και εφήβων προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό σχολείο.
- Υπάρχουσα δικτύωση με τους υπευθύνους των σχολικών μονάδων στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
- Εμπειρία στη διοργάνωση ψυχοκοινωνικών δραστηριοτήτων (π.χ. μουσική, θεατρικό παιχνίδι κ.α.)
- Μεταπτυχιακός τίτλος σε συναφές αντικείμενο.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 19/02/23 (Λόγω άμεσης ανάγκης κάλυψης της θέσης, ενδέχεται η διαδικασία επιλογής να εκκινήσει πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των βιογραφικών).
Διαβάστε την προκήρυξη εδώ.