Σε καταγγελία προχωράει η ΕΣΑμεΑ για την προκήρυξη 1/2022 του ΟΣΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπει την πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, 90 συνολικά θέσεων, στο Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε. Πιο συγκεκριμένα, η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τον ΟΣΕ προβλέπει την πλήρωση 90 θέσεων, προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) διαφόρων ειδικοτήτων.
Στην προκήρυξη υπάρχουν 4 θέσεις για άτομα που έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο, καθώς και τα τέκνα ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Σύμφωνα με την καταγγελία όμως της ΕΣΑμεΑ, η προκήρυξη δεν περιέχει θέσεις για άτομα με αναπηρία.
Μετά από επικοινωνία της ΕΣΑμεΑ τόσο με το υπουργείο Μεταφορών όσο και με τη Διοίκηση του ΟΣΕ, ενημερώθηκε ότι οι θέσεις για τα άτομα με αναπηρία θα προκηρυχθούν μέσω του μεγάλου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ τον Μάρτιο του 2023!
Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση που έλαβε ήταν πως τα άτομα με αναπηρία δεν θα διαγωνιστούν γραπτώς, αλλά θα προκηρυχθούν οι θέσεις που προκύπτουν από τον γραπτό διαγωνισμό και θα κάνουν αιτήσεις... Κάτι τέτοιο δεν ξέρουμε φυσικά πως είναι δυνατό να ισχύσει, αφού οι αιτήσεις συμμετοχής στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό έχουν ήδη κλείσει...
Παράλληλα, η ΕΣΑμεΑ αναφέρει πως η αιτιολογία που έλαβε για την έλλειψη των θέσεων ήταν πως η προκήρυξη 1/2022 αφορά τεχνικό προσωπικό, ενώ τα άτομα με αναπηρία θα κάνουν αίτηση για διοικητικές θέσεις.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΣΕ, η απόφαση του αποκλεισμού, στηρίχθηκε στην υπουργική απόφαση 146338/2022 - ΦΕΚ 2457/Β/18-5-2022, η οποία όμως πουθενά δεν αποκλείει τα άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις!
Όπως αναφέρει η ΕΣΑμεΑ, «το αναπηρικό κίνημα δίνει μάχες καθημερινά για τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στον κόσμο της εργασίας. Οι πατερναλιστικές αυτές πρακτικές «προστασίας» πρέπει να γίνουν επιτέλους παρελθόν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αποκλεισμού από καμία θέση εργασίας για τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση. Αντίθετα, μέσω τέτοιου είδους προκηρύξεων παραβιάζεται η Αρχή της ίσης μεταχείρισης λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης και συνιστά ανεπίτρεπτη δυσμενή διάκριση (βν.4443/2016), το άρθρο 27 «Εργασία και Απασχόληση» της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ, την οποία η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό Πρωτόκολλο αυτής επικύρωσε με τον ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88 Α’/ 11.04.2012) και ως εκ τούτου οφείλει να εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο, καθώς και το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας».