Οι υπεύθυνοι προσλήψεων, αλλά και οι εργοδότες λαμβάνουν αρκετά βιογραφικά με εξαιρετικά προσόντα από τους υποψηφίους, ωστόσο ελάχιστους καλούν σε συνέντευξη.
Υπάρχουν απλά χαρακτηριστικά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι υποψήφιοι για να κάνουν τα βιογραφικά τους να ξεχωρίσουν από τη στοίβα βιογραφικών.
Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που συντελούν στην αύξηση των πιθανοτήτων για συνέντευξη, σύμφωνα με το career advice Monster, είναι τα παρακάτω.
Αρχικά, εκτιμάται η εθελοντική εμπειρία σε ένα βιογραφικό, που δείχνουν πως πρόκειται για άνθρωπο που δε νοιάζεται αποκλειστικά και μόνο για τον μισθό, χωρίς όμως να αναφέρονται τομείς που συνδέονται πολιτική και θρησκεία.
Επιπλέον, αξίζει να χρησιμοποιήσει κάποιος δεδομένα, δηλαδή αριθμούς που να αποδεικνύουν κατά πόσο βοήθησε με πωλήσεις, για παράδειγμα, σε μια επιχείρηση που εργάστηκε προηγουμένως.
Ακόμα, αυτός που αναζητά εργασία, μπορεί να κάνει μια περίληψη που να περιγράφει γιατί είναι ο πιο κατάλληλο για την θέση, χρησιμοποιώντας το ύφος της αγγελίας από την οποία βρήκε την εργασία.
Μερικές πινελιές χρώματος, φυσικά με μέτρο βοηθούν να ξεχωρίσει ένα βιογραφικό ανάμεσα σε μία στοίβα. Βεβαίως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χρώμα από το εμπορικό σήμα της εταιρείας που το αποστέλλει.
Μεγάλη προσοχή στη γραμματοσειρά! Σημαντικό ρόλο παίζει η χρήση μιας σύγχρονης γραμματοσειράς, που θα κάνει το βιογραφικό μοναδικό, με μερικές από αυτές να είναι οι Calibri, Cambria, Bookman, Palatino, Takoma ή Verdana.
Σημαντικό ρόλο, επίσης, παίζουν οι υπερσύνδεσμοι (hyperlinks) που καλό είναι να παραπέμπουν σε προφίλ στο LinkedIn, ή ακόμα και προσωπική ιστοσελίδα ή online portfolio, όπου μπορεί να μπει ο εργοδότης πατώντας απλά ένα κλικ.
Σε περίπτωση που υπάρχουν μαθήματα ή εργασίες που έχουν σχέση με τον τομέα που επιθυμείτε να υποβάλετε αίτηση, καλό είναι να συμπεριλαμβάνονται στο βιογραφικό. Φυσικά, προτιμότερο είναι να αναφερθούν οι δεξιότητες ή οι γνώσεις από αυτά.
Βέβαια, οι καλοί βαθμοί μπορούν να βοηθήσουν ένα υποψήφιο και γι' αυτό ακόμα και αν δεν είναι προαπαιτούμενο για μία θέση εργασίας, αξίζει να γίνει μέρος.
Επιπλέον, ο λευκός χώρος στο βιογραφικό για κάποιον που αναζητά εργασία και αποφοίτησε πρόσφατα από το πανεπιστήμιο μπορεί να είναι χρήσιμος. Δε χρειάζεται να ανησυχεί για αυτό ο υποψήφιος, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση της καριέρας του.
Τέλος, οι εμπειρίες ζωής μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό μέρος στο βιογραφικό. Για παράδειγμα, εάν κάποιος πήγε κατά τη διάρκεια των σπουδών του για ένα εξάμηνο σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, και παρόλο που δεν γνώριζε την γλώσσα, κατάφερε να περάσει τα μαθήματα, θεωρείται προσόν που δείχνει πως μπορεί να λύνει προβλήματα, να προσαρμόζεται, αλλά και να είναι υπεύθυνος.