Ο Mauro Porcini, αντιπρόεδρος και επικεφαλής σχεδίασης στην PepsiCo, κυνηγάει ταλαντούχους εργαζομένους που διαθέτουν όραμα, καινοτομία, σεβασμό και αισιοδοξία.
Πώς οι ηγέτες βρίσκουν, αναπτύσσουν και διατηρούν υπαλλήλους που διαθέτουν τα στοιχεία που αναζητάτε;
Πολύ συχνά, δίνεται υπερβολική έμφαση στις τυπικές, συνηθισμένες δεξιότητες και όχι αρκετή στις λιγότερο προφανείς αλλά κρίσιμες. Μόλις οι ηγέτες καθορίσουν τι είδους δεξιότητες χρειάζονται για τον οργανισμό τους, θα πρέπει να αναζητήσουν αυτές τις ιδιότητες και να δράσουν για την ανεύρεσή τους σε υποψήφιους υπαλλήλους.
Οι πιο αποτελεσματικοί ηγέτες προσλήψεων συνδυάζουν άψογα την αναλυτική νοοτροπία και τη συναισθηματική νοημοσύνη με μια καλή δόση εμπειρίας – μιας εμπειρίας φτιαγμένης από επιτυχίες και αποτυχίες. Μέσα από τα λάθη μου όλα αυτά τα χρόνια απέκτησα σαφή εικόνα ως προς τον κατάλογο των «υπερ-δυνάμεων» που χρειάζομαι, όχι μόνο για τον εαυτό μου αλλά και για τις ομάδες μου.
Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο παραγνωρισμένο χαρακτηριστικό κατά την εξεύρεση καινοτόμων ταλέντων;
Ένα μείγμα περιέργειας, αισιοδοξίας και ευγένειας. Η περιέργεια σας επιτρέπει να αναπτύσσεστε κάθε μέρα και να βλέπετε κάθε εμπειρία, συνάντηση και παραπάτημα ως ευκαιρία για εξέλιξη. Η περιέργεια σας ενθαρρύνει να αγκαλιάζετε τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εσάς, επειδή καταλαβαίνετε ότι σε αυτές τις διαφορές κρύβεται ένας θησαυρός νέων γνώσεων και το πολύτιμο δώρο μιας νέας προοπτικής, η οποία καλλιεργεί τόσο τη διάνοιά σας όσο και τη φαντασία σας.
Η κατοχή αισιοδοξίας σάς δίνει το κουράγιο να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε εμπόδιο με θετική νοοτροπία. Οι καινοτόμοι γνωρίζουν ότι αν δεν αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην πορεία, δεν καινοτομούν πραγματικά. Τα οδοφράγματα, οι δυσκολίες, οι κλειστές πόρτες και οι απωθήσεις είναι ενδημικά στη διαδικασία της καινοτομίας.
Η υιοθέτηση της ευγένειας σας επιτρέπει να συνεργαστείτε με τους άλλους σε πλήρη αρμονία και να δημιουργήσετε ισχυρούς δεσμούς με τα άτομα με τον πιο παραγωγικό τρόπο. Η ευγένεια σας κάνει να αισθάνεστε καλά και αφήνει τους άλλους ενισχυμένους στην προσωπική σας ζωή και στον εργασιακό χώρο.
Πού λοιπόν εισέρχεται η σχεδιαστική σκέψη στη διαδικασία προσλήψεων και πώς μπορεί κανείς να αξιοποιήσει αυτή την προσέγγιση;
Η σχεδιαστική σκέψη είναι μια μεθοδολογία καινοτομίας που συνδυάζει ομοιογενώς την ενσυναίσθηση, τη στρατηγική και την κατασκευή πρωτοτύπων. Πρόκειται για την κατανόηση του τι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους και την επιχείρηση, προκειμένου να δημιουργηθούν πρωτότυπες πιθανές λύσεις και να μάθουμε από αυτές σε μια επαναληπτική διαδικασία πειραματισμού.
Με άλλα λόγια, θα πρέπει να δούμε ένα μέρος της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού της εταιρείας μας ως άσκηση καινοτομίας. Θα πρέπει να προσλαμβάνουμε και να ενδυναμώνουμε τους υπεύθυνους προσλήψεων που διαθέτουν αυτού του είδους τη νοοτροπία της καινοτομίας. Πολύ συχνά οι οργανισμοί εφαρμόζουν το ίδιο άκαμπτο μοντέλο που έχει καταστεί παρωχημένο στον υπερ-επιταχυνόμενο, υψηλής τεχνολογίας και υπερ-συνδεδεμένο κόσμο στον οποίο ζούμε.
Τι γίνεται με τις προσλήψεις για λιγότερο δημιουργικές και καινοτόμες θέσεις εργασίας;
Υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί καινοτομίας και δημιουργικότητας σε κάθε θέση εργασίας, αν και θα υποστήριζα ότι εξακολουθείτε να χρειάζεστε κάποιες από τις δεξιότητες του καινοτόμου, ανεξάρτητα από την περιγραφή της θέσης εργασίας σας. Θέλουμε οι υπάλληλοί μας να είναι λύτες προβλημάτων και να αντιδρούν δημιουργικά σε σύνθετες καταστάσεις και δυσκολίες. Με τις θέσεις εργασίας που θεωρούνται λιγότερο δημιουργικές, θέλουμε ανθρώπους που διακρίνονται σε δεξιότητες όπως η εκτέλεση, αλλά εξακολουθούμε να θέλουμε να έχουν κάποια μορφή ενεργητικότητας, ενσυναίσθησης, ευελιξίας, οράματος και την ικανότητα να κάνουν το κάτι παραπάνω.