Στείλατε το βιογραφικό σας στην εργασία των ονείρων σας (ή και όχι), και επιλεχθήκατε για να περάσετε από μία συνέντευξη που θα κρίνει την πρόσληψη σας. Και τώρα τι;
Υπάρχουν υποψήφιοι που θεωρούν τη διαδικασία εύκολη αλλά υπάρχουν και άλλοι που «παγώνουν» όταν έρθει η κρίσιμη ώρα που βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους πιθανούς μελλοντικούς τους εργοδότες. Για τον λόγο αυτό η σωστή προετοιμασία για την συνέντευξη θα σας γλυτώσει από πρόσθετο άγχος.
Πώς όμως θα προετοιμαστείτε όμως για μία συνέντευξη;
Αρχικά, θα πρέπει να ψάξετε και να ενημερωθείτε για την εταιρεία που σας έχει καλέσει σε συνέντευξη. Οι εργοδότες εκτιμούν τους υποψήφιους που γνωρίζουν εξ αρχής την ιστορία, το έργο και τους στόχους της επιχείρησης τους.
Παράλληλα, θα πρέπει να είστε έτοιμοι για να απαντήσετε σε ορισμένες ερωτήσεις «παγίδα» που οι εργοδότες «αγαπούν» και κάνουν τους υποψήφιους να ιδρώνουν.
Μία από τις ερωτήσεις που συναντούν πολύ συχνά οι υποψήφιοι εργαζόμενοι στις συνεντεύξεις τους για δουλειά και συνήθως τους δυσκολεύει η απάντηση είναι: «Γιατί θέλετε να εργαστείτε στην εταιρεία μας;»
«Γιατί θέλετε να εργαστείτε στην εταιρεία μας;»
Γιατί οι επιχειρήσεις κάνουν αυτή την ερώτηση; Σίγουρα υπάρχει λογική πίσω από την απάντηση και αφορά ένα συνδυασμό πραγμάτων τα οποία οι εργοδότες μπορούν να αποκομίσουν από την απάντηση σας.
Μέσω της απάντησης σας οι υπεύθυνοι προσλήψεων ακούν τόσο την απάντηση σας αλλά βλέπουν και τον τρόπο με τον οποίο απαντάτε. Εάν δώσετε μία ολοκληρωμένη απάντηση, με επιχειρήματα, μεταφράζεται από τους υπεύθυνους που σας ακούν, ως ενδιαφέρον για την επιχείρηση. Αντίθετα μια χλιαρή απάντηση, δίνει την εντύπωση ότι δεν σας νοιάζει τελικά η θέση και τόσο πολύ.
Έτσι, μέσω αυτή της ερώτησης οι εργοδότες αποσκοπούν στο να μάθουν τους επαγγελματικούς σας στόχους, τα κίνητρα σας, πώς η συγκεκριμένη θέση θεωρείτε ότι θα εξελίξει την καριέρα σας και πως εμπίπτει στα επαγγελματικά σχέδια.
Παράλληλα, αυτό που κοιτούν πάντα οι εργοδότες είναι το να διαφοροποιείστε από τους υπόλοιπους υποψήφιους ή οι απαντήσεις που δίνετε είναι «φασόν».
Οι «σωστές» απαντήσεις
100% σωστή απάντηση στην ερώτηση «γιατί θέλετε να εργαστείτε στην εταιρεία μας» δεν υπάρχει, καθώς κάθε εταιρεία, θέση και υποψήφιος είναι ένας μοναδικός συνδυασμός.
Θα πρέπει να δείτε τις παρακάτω προτάσεις και να κρίνετε, αναλόγως των περιστάσεων, τι είναι αυτό που ταιριάζει να απαντήσετε αναλόγως της φύσης της εταιρείας, της θέσης για την οποία δίνετε συνέντευξη και φυσικά τον χαρακτήρα σας.
Όποια απάντηση τελικά και αν αποφασίσετε να δώσετε, θα πρέπει να είστε συγκεκριμένος και λεπτομερής, ώστε να φαίνεται ότι έχετε πραγματικό ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη θέση.
Έτσι, στην απάντηση σας μπορείτε να εστιάσετε:
- Στην ομάδα ή στα projects της επιχείρησης στα οποία θα ήσασταν ενθουσιασμένος αν συμμετείχατε
- Στις δεξιότητες σας και στην αντιστοιχία τους ως προς τη θέση εργασίας που διαπραγματεύεστε. Μπορείτε μάλιστα εδώ να αναπτύξετε το πως πιστεύετε ότι η εμπειρία ή οι ικανότητες σας θα ωφελήσουν την εταιρεία.
- Στην περιγραφή της θέσης εργασίας και ποια ακριβώς σημεία σας τράβηξαν το ενδιαφέρον και σας έκαναν να στείλετε το βιογραφικό σας.
- Στην επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη και πως η συγκεκριμένη θέση εργασίας θα σας βοηθήσει σε αυτό.
- Στις νέες προκλήσεις, τις οποίες σας αρέσει να αντιμετωπίζετε με επιτυχία ώστε να εξελίσσετε την καριέρα σας.
- Στην κουλτούρα της εταιρείας και στο πόσο ταιριάζει με το δικό σας προφίλ και τον χαρακτήρα σας.
Οι «λάθος» απαντήσεις
Σίγουρου καμία απάντηση δεν είναι λάθος εάν εκφράζει τον υποψήφιο, αλλά υπάρχουν ορισμένες φράσεις που καλό θα ήταν να αποφύγετε.
Λάθος Νο.1: Δεν είμαι σίγουρος
Το να απαντήσετε ότι δεν είστε σίγουρος για πιο λόγο θέλετε να εργαστείτε στην συγκεκριμένη εταιρεία, είναι πολύ πιθανό να σας στοιχίσει ακριβά. Με αυτό τον τρόπο δείχνετε είτε ότι δεν ξέρετε τι θέλετε είτε ότι δεν είστε ενημερωμένος για την επιχείρηση και δεν ενστερνίζεστε τους στόχους και τη φιλοσοφία της.
Λάθος Νο.2: Χρειάζομαι μία δουλειά
Η απάντηση αυτή είναι λάθος πρώτων γιατί είναι η προφανής... σχεδόν κανείς δεν ψάχνει για εργασία αν δεν το έχει ανάγκη!
Δεύτερον κάνει τον υποψήφιο να «δείχνει» απελπισμένος, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να αμφιβάλλουν για το αν πραγματικά ενδιαφέρεται για την συγκεκριμένη θέση.
Τρίτον, εάν τελικά προσληφθείτε η απάντηση αυτή δίνει πλεονέκτημα στον εργοδότη ως προς την διαπραγμάτευση του μισθού σας.