Στον «πάγο» μπαίνει προσωρινά η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τα επισιτιστικά και τουριστικά καταστήματα. Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας για τον επισιτισμό και σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, αφού στην ουσία άνοιξε την «πόρτα» για την κατάργηση του πενθήμερου που διασφάλιζε η κλαδική σύμβαση.
Πιο συγκεκριμένα, η ερμηνευτική εγκύκλιος, που έφερε την υπογραφή της γενικής γραμματέως Άννας Στρατινάκη, έδινε την δυνατότητα να αυξηθεί αυθαίρετα κατά μία ημέρα η εβδομαδιαία εργασίας, από 5 σε 6 ημέρες.
Ύστερα από το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε η ερμηνευτική εγκύκλιος της γενικής γραμματέως, Άννας Στρατινάκη, το υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει στο πάγωμα της αύξησης του χρόνου εργασίας και να παραπέμψει το θέμα στη συνάντηση που θα έχει το συνδικάτο εργαζομένων με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, φέρεται πως η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιρρίπτει την ευθύνη για το 6 ήμερο στον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά, για τον οποίο υποστηρίζουν ότι ζήτησε από το υπουργείο να προχωρήσει στη συγκεκριμένη «ερμηνεία» των διατάξεων της κλαδικής σύμβασης που πρόσφατα είχε κηρυχτεί υποχρεωτική για όλα τα καταστήματα επισιτισμού της χώρας.
Ως υπερωρία να αμείβεται η 6η ημέρα
Σήμερα, Τετάρτη 13 Ιουλίου, αναμένεται ο πρόεδρος του Συνδικάτου εργαζομένων κ. Χόντζογλου να συναντηθεί με τον κ. Καββαθά προκειμένου να του ζητήσει η αμοιβή για 6η ημέρα, να καταβάλλεται επιπροσθέτως ως υπερωρία όπως ισχύει με βάση το εργατικό δίκαιο κι όχι με το βασικό ωρομίσθιο που προτιμούν οι εργοδότες.
Εάν δεν τηρηθεί το κείμενο της σύμβασης που συνυπέγραψαν τρεις εργοδοτικές οργανώσεις, ο κ. Χόντζογλου, δήλωσε στην ΕΦ.ΣΥΝ. ότι θα προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης.