Αλλάζουν τα δεδομένα στον «χάρτη» της βραχυχρόνιας μίσθωσης της Ελλάδας από την 1η Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Η αυστηροποίηση των μέτρων λειτουργίας των καταλυμάτων τύπου airbnb αναμένεται να πετάξει εκτός χιλιάδες ακίνητα και ίσως προσφέρει και μία «ανάσα» σε όσους αναζητούν κατοικία προς ενοικίαση. Επιπλέον, θα θέσει επί ίσους όρους την λειτουργία των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία λειτουργούν χωρίς κανένα νομικό ή υγειονομικό πλαίσιο.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, από το νέο έτος, οι πολυκατοικίες, οι οποίες στο σύνολό τους έχουν μετατραπεί σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα θεωρούνται τουριστικά καταλύματα, τα οποία θα πρέπει, φυσικά, να διαθέτουν και την αντίστοιχη αδειοδότηση.
Ένα ακόμα μέτρο που αναμένεται να βάλει «φρένο» σε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα), είναι η υποχρεωτική έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην περίπτωση που διαθέτουν πάνω από 3 ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση.
Επιπρόσθετα, η βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη διάρκεια και σε κάθε περίπτωση, να είναι μικρότερη των 60 ημερών. Επιβάλλεται το ακίνητο να είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα, ενώ απαγορεύεται η παροχή άλλων υπηρεσιών πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.
Από 1η Ιανουαρίου, θα επιβληθεί, επιπλέον, φόρος διαμονής, ίσος με 1,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση, όπως ακριβώς ισχύει και για τα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων).
Τα νομικά πρόσωπα, που δραστηριοποιούνται στην βραχυχρόνια μίσθωση, θα υπάγονται σε ΦΠΑ και θα τους επιβάλλεται και τέλος παρεπιδημούντων.
Τέλος, θα δημιουργηθεί νέος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ειδικά για Βραχυχρόνια Μίσθωση, και σε περίπτωση μη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, θα υπάρχει αυστηρό πρόστιμο, το οποίο θα ορίζεται, ανά χρήση, σε 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ. Ενώ, σε περίπτωση υποτροπής για επόμενη χρήση το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.
Θα «ελευθερωθούν» 30.329 ακίνητα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, για βραχυχρόνια μίσθωση διατίθενται 168.819 ακίνητα που ανήκουν σε 107.719 ΑΦΜ (νομικά και φυσικά πρόσωπα).
Από αυτά, τα 27.367 ανήκουν σε 5.297 νομικά πρόσωπα και 141.452 σε 102.422 φυσικά πρόσωπα. Από αυτά έως 2 ακίνητα έχουν 94.982 φυσικά πρόσωπα (92,7% των φυσικών προσώπων).
Τρία ή περισσότερα ακίνητα έχουν 7.440 φυσικά πρόσωπα και αντιστοιχούν σε 30.329 ακίνητα. Από το επόμενο έτος, 7.440 φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να καταβάλλουν ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων, εκτός και εάν μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.
Ευχαριστημένοι οι ξενοδόχοι
Ευχαριστημένος είναι ο ξενοδοχειακός κλάδος, με τις νέες ρυθμίσεις για την βραχυχρόνια μίσθωση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός:
«Η εξαγγελθείσα από την Κυβέρνηση ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, το οποίο υιοθετεί την πάγια θέση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για το διαχωρισμό των απλών πολιτών που διαμοιράζουν το ακίνητό τους για να ενισχύσουν το προσωπικό εισόδημά τους, από όλους αυτούς που επί τόσα χρόνια, ασύδοτα και χωρίς κανόνες, ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα».
Όπως λέει ο κ Βασιλικός, τα αποτελέσματα της ρύθμισης αυτής στον ανταγωνισμό, αλλά και στα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων απομένει να εκτιμηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως άλλωστε και οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος από την ανακοίνωση της αύξησης του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία.
«Στην κατεύθυνση αυτή, το ΞΕΕ με τη ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας, θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τις εξελίξεις στην αγορά της φιλοξενίας, παραμένοντας σε διαρκή διάλογο με την κυβέρνηση», κατέληξε.
Αντιδρά ο ΣΕΤΕ
Την αντίδραση του στην εξαγγελθείσα αύξηση στο φόρο διαμονής, με τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στα καταλύματα της χώρας, εκφράζει σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρει η εξαγγελθεισα αύξηση στο φόρο διαμονής με τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στα καταλύματα, σε ποσοστά μάλιστα της τάξεως 150% - 200%, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, προκαλεί προβληματισμό, καθώς λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την ανταγωνιστικότητα του ευρύτερου ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Μάλιστα ο ΣΕΤΕ υποστηρίζει ότι η χρηματοδότηση του Ταμείου Φυσικών Καταστροφών δεν μπορεί όμως να είναι ευθύνη μόνο ενός κλάδου της ελληνικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος διαμονής αποτελεί ένα εισπρακτικό μέτρο που επιβίωσε της εποχής των μνημονίων και για το οποίο ο ΣΕΤΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα το αίτημα για κατάργησή του, ή/και την αναπροσαρμογή του με τρόπο ανταποδοτικό, όπως λέει ο ΣΕΤΕ.
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΕΤΕ ζητά από την Πολιτεία να υπάρξει άμεση διαβούλευση με τους φορείς του κλάδου του τουρισμού, ώστε από κοινού να αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις, με τον πιο επωφελή τρόπο για το σύνολο της κοινωνίας και πάντα με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.