Breaking news

Σκλαβενίτης
A

Ο Σκλαβενίτης προχωρά στην ανάπτυξη μίας νέας υπεραγοράς, η οποία θα έχει τις διαστάσεις εμπορικού κέντρου. Συγκεκριμένα πρόκειται να αξιοποιήσει το πρώην εργοστάσιο της «Πίτσος» στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, με την αλυσίδα να αναπτύσσει διώροφο υπερμάρκετ, στο οποίο θα φιλοξενούνται χώροι γραφείων, εστίασης και ψυχαγωγίας.

Ειδικότερα θα αναπτύξει πολυώροφο κτίριο με αίθουσες συσκέψεων, εστιατόριο και roof garden, ενώ θα υπάρχει κεντρικός διαφώτιστος χώρος (αίθριο), χώρος πολλαπλών χρήσεων για την εγκατάσταση εποχικών λειτουργιών, όπως χριστουγεννιάτικη αγορά, εμπορικές εκθέσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά. Προβλέπονται επίσης 788 θέσεις στάθμευσης.

Μετά το παλιό εργοστάσιο της ΙΖΟΛΑ στην Καλλιθέα και το κτίριο της Renault στη Νέα Φιλαδέλφεια, η «Σκλαβενίτης» ετοιμάζεται να μετατρέψει ένα ακόμη ερειπωμένο βιομηχανικό κτίριο σε εμπορικό χώρο. Μάλιστα, αυτή τη φορά ο σχεδιασμός δεν περιορίζεται στην κατασκευή ενός σούπερ μάρκετ, αλλά προχωράει αρκετά βήματα πιο πέρα με τον όμιλο να σχεδιάζει τη δημιουργία, στην ουσία, ενός εμπορικού κέντρου με σούπερ μάρκετ, αλλά και χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κλειστό από το 2021 εργοστάσιο της «Πίτσος» στην περιοχή του Ρέντη, σε μια έκταση συνολικής επιφάνειας 71.545 τ.μ.

Μετά το «φως» που έλαβε η επένδυση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής τον περασμένο Ιούλιο, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων τον Δεκέμβριο και από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού (σχετικά με την αλλαγή χρήσης) μόλις την περασμένη Παρασκευή, τη Δευτέρα εστάλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) προκειμένου αυτή να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 17 Μαρτίου 2025.

«Έρχονται» εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας

Η κατασκευή και η λειτουργία του εμπορικού κέντρου όπως είναι αναμενόμενο θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς, όπως, κατασκευαστικά έργα, λιανεμπόριο, εστίαση, ψυχαγωγία και διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες κάθε όροφος του Mall, ενδέχεται να απασχολήσει σχεδόν 200 άτομα. Ακόμη υπενθυμίζεται ότι η επένδυση της οικογένειας Σκλαβενίτη στο πρώην εργοστάσιο της Ιζόλα ανήλθε στα 23 εκατ. ευρώ και δημιούργησε 400 νέες θέσεις εργασίας.

Τι θα περιλαμβάνει το κτίριο του Σκλαβενίτη

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη ΜΠΕ, το συνολικό κτίσμα θα διαχωρίζεται στις ακόλουθες ενότητες:

  • Διώροφη υπεραγορά (υπερμάρκετ Σκλαβενίτης).
  • Ισόγειοι χώροι εστίασης και αναψυχής.
  • Χώροι γραφείων. Πολυώροφο κτίριο με αίθουσες συσκέψεων, πολλαπλών χρήσεων, εστιατόριο και roof garden.
  • Κεντρικός διαφώτιστος (αίθριο) χώρος πολλαπλών χρήσεων για την εγκατάσταση εποχικών λειτουργιών, όπως χριστουγεννιάτικη αγορά, εμπορικές εκθέσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά.

Στο υπόγειο θα βρίσκονται αποθήκες και χώρος ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ στον πρώτο όροφο προβλέπεται η λειτουργία παιδότοπου.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμη τη δημιουργία τριών υπαίθριων χώρων στάθμευσης, εκ των οποίων ο ένας εντός του οικοπέδου που θα βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα και οι άλλοι δύο σε όμορα οικόπεδα.

Συνολικά προβλέπονται 788 θέσεις στάθμευσης, με τις 234 να αφορούν την εξυπηρέτηση του προσωπικού και οι υπόλοιπες τους επισκέπτες. Βασική αρχή στον σχεδιασμό του νέου κελύφους είναι η αναφορά στην αρχιτεκτονική λογική του Μπάουχαους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη ΜΠΕ και αντανακλούν τους στόχους και τις προσδοκίες της διοίκησης της «Σκλαβενίτης» εκτιμάται ότι τις καθημερινές η επισκεψιμότητα θα φτάνει τους 3.750 επισκέπτες, ενώ το Σάββατο αυτή θα διπλασιάζεται και εκτιμάται ότι θα φτάνει τους 7.500 επισκέπτες. Το νέο εμπορικό αυτό κέντρο θα λειτουργεί και Κυριακή –όχι το σούπερ μάρκετ αλλά οι άλλοι χώροι– και αναμένεται ότι θα προσελκύει περί τους 2.750 επισκέπτες.

Βασικά επιχειρήματα της εταιρείας προκειμένου να εγκριθεί η ΜΠΕ

Τα βασικά επιχειρήματα της εταιρείας προκειμένου να εγκριθεί η ΜΠΕ και να γίνει ένα ακόμη κρίσιμο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης είναι τα εξής:

  • Πρώτον, με την αλλαγή χρήσης σε υπεραγορά, καταστήματα εστίασης, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και παιδότοπους, το κτιριακό συγκρότημα θα αποτελεί μια ωφέλιμη εγκατάσταση που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων της άμεσης περιοχής χωροθέτησης.
  • Δεύτερον, δημιουργείται ένας χώρος τοπόσημο, ενώ η ανάδειξη των αρχιτεκτονικών στοιχείων του κτιριακού συγκροτήματος θα συμβάλει στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής του έργου.
  • Τρίτον, το έργο τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση της λειτουργίας του θα ευνοήσει την οικονομία της περιοχής, κυρίως σε ό,τι αφορά την απασχόληση. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή το παλιό εργοστάσιο της «Πίτσος» παραμείναι αναξιοποίητο, θα είναι, όπως αναφέρεται στη ΜΠΕ, ένα «άδειο κουφάρι», υποβαθμίζοντας έτσι τη γύρω περιοχή.

Ας σημειωθεί ότι κοντά στο ακίνητο, σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου, βρίσκονται 11 σχολικές μονάδες και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, καθώς και τρεις αθλητικές εγκαταστάσεις, κάτι που δυνητικά μεταφράζεται σε αυξημένη επισκεψιμότητα για το σχεδιαζόμενο εμπορικό κέντρο.

Το πρώην εργοστάσιο κατασκευάστηκε σταδιακά από το 1959 έως το 1987 και αποτέλεσε το κατάλληλο κέλυφος για την ανάπτυξη της «Πίτσος» μέχρι και τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Το 1977 ο γερμανικός όμιλος BSH εξαγόρασε το 60% της «Πίτσος» και η Siemens Hellas το 20%. Το 2014 η Bosch εξαγόρασε το ποσοστό της Siemens. Το 2021 το εργοστάσιο της «Πίτσος» στην περιοχή του Ρέντη έκλεισε οριστικά και το 2023 το ακίνητο εξαγοράστηκε από τη «Σκλαβενίτης».

Η συνολική έκταση που καταλαμβάνει το πρώην εργοστάσιο ανέρχεται στα 71.545 τ.μ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις