CLOSE

Breaking news

ΕΕΑ: Eνισχύσεις από 5.000€ σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις- «Βοήθημα οι κρατικές αποζημιώσεις»
A

Αλληλεγγύη και στήριξη επιδεικνύει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά που σαρώνει μέχρι και τώρα την Αττική.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΕΑ, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, θα δοθούν επιχορηγήσεις από 5.000 ευρώ στις πυρόπληκτες  επιχειρήσεις.

Το ΕΕΑ, παρόλο που δεν λαμβάνει κάποια επιχορήγηση για αυτό το εγχείρημα, θα προσφέρει τη βοήθειά του από τις συνδρομές των μελών του, καθώς, όπως χαρακτήρισε, οι αποζημιώσεις που δίνει η κυβέρνηση είναι «βοήθημα».

«Για άλλη μια φορά, εμείς ως Επιμελητήριο θα δείξουμε την αλληλεγγύη μας και όπως κάναμε σε όλες τις περιπτώσεις, σε όλες τις επιχειρήσεις μέλη μας που έχουν υποστεί ζημιές, θα δώσουμε χρήματα και το τονίζω, από τις συνδρομές των μελών μας, δεν έχουμε επιχορήγηση και θα στηρίξουμε κάθε επιχείρηση. Ξεκινάμε από το ποσό των 5.000 για να βοηθήσουμε και εμείς με τον τρόπο μας, κυρίως δείχνοντας την αλληλεγγύη σε αυτές τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές».

«Είμαστε για άλλη μια φορά, μάρτυρες μιας τραγωδίας, η οποία όταν συμβαίνει στην πρωτεύουσά μας, πρέπει να πω ότι δεν μπορεί να την περνάμε άλλη μια φορά πολύ εύκολα από το μυαλό μας. Δηλαδή, όλη αυτή η προσπάθεια το προηγούμενο διάστημα που ακούστηκε, τα νέα αεροπλάνα, τα drones, όλα αυτά δεν είχαν το αποτέλεσμα γιατί πρέπει να σας πω ότι δεν ξέρω άλλη πρωτεύουσα που η φωτιά να φτάνει σε κατοικημένες περιοχές», ανέφερε αρχικά ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
 
«Σε αυτές τις φωτιές η απάντηση είναι για τον στρατηγό άνεμο, να θυμίσω μια παλιά ρήση ή το προλαβαίνεις στην αρχή. Μετά όντως είναι πολύ δύσκολο, αλλά θα πρέπει να έχεις πάρει κάποια ιδιαίτερα μέτρα όταν είχαμε τις προηγούμενες μέρες ακούσει ότι κινδυνεύει η Αττική λόγω των θυελλωδών ανέμων ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο να μιλάμε σήμερα, νομίζω δεν έχουμε επαναλαμβάνω αντίστοιχο φαινόμενο, που να καίγεται η πρωτεύουσα μιας χώρας», συμπλήρωσε.
 
«Πάμε τώρα όμως στο θέμα, γιατί αυτή τη στιγμή, το τελευταίο που θέλουν να ακούσουν οι άνθρωποι που έχουν πληγεί είναι για τις ευθύνες, ακόμη και με τις αποζημιώσεις που θα αναγγείλει η κυβέρνηση, Πρώτα πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα, γιατί η επόμενη μέρα δεν είναι εύκολη. Γιατί αυτές είναι βοήθημα. Δηλαδή, όλοι αυτοί θα πρέπει να βρουν τρόπο να ξαναμπούν στα σπίτια τους, να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους, να βρουν αν μπορούν τα χρήματα για να πάρουν άλλο αυτοκίνητο», τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου. 

Υπογράμμισε ακόμη πως «δεν υπάρχει χώρα του δυτικού κόσμου που μπορεί να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές μόνο μέσω της συνδρομής της πολιτείας» ενώ έφερε παράδειγμα τις τελευταίες καταστροφές στη Γερμανία, όπου το 78% αποζημιώθηκε από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και στη χώρα μας αποτελεί ένα θέμα που έρχεται στη συζήτηση όταν υπάρχουν καταστροφές.

«Θα πρέπει ουσιαστικά σιγά σιγά να στηριχτεί η ιδιωτική ασφάλιση, δηλαδή να έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων κατοικιών, επιχειρήσεων, των αυτοκινήτων, που ένα μέρος δυστυχώς δεν θα έχει από όσο ξέρω την ασφάλεια πυρκαγιάς. Είναι περίπου 50-50. Γιατί αν πάμε στις κατοικίες που δεν ξεπερνάει το 15-17% και μιλάω για την Αττική και κάτι αντίστοιχο στις επιχειρήσεις. (…) Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό.

Αυτό συμβαίνει σε όλο τον σύγχρονο κόσμο. Δηλαδή υπάρχει η ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης παράλληλα με τη δημόσια, αν μπορούμε να την πούμε έτσι, δηλαδή η συνδρομή της πολιτείας. Στην Ευρώπη, σημείωσε, ο μέσος όρος της ασφάλισης είναι από 60 έως 95% την ώρα που η Ελλάδα παραμένει στα πολύ χαμηλά ποσοστά του 15-20%. (…)

Είναι εκ των ουκ άνευ ότι θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα ώστε να ασφαλίζονται και οι κατοικίες όσο και επιχειρήσεις, ακριβώς για να αντιμετωπιστεί η επόμενη μέρα. (…) Υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα που είναι κατεστραμμένα. Από αυτά θα αποζημιωθούν μόνο όσα έχουν ασφάλεια φωτιάς. Αν δεν έχουν ασφάλεια πυρκαγιάς, δεν θα αποζημιωθούν. Για πολλούς το αυτοκίνητο μπορεί να είναι μέσο επιβίωσης. Μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα κάποιος να αγοράσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο.

Γι’ αυτό λοιπόν έβαλα τη λογική ότι θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα για την ασφάλιση αυτοκινήτων, κατοικιών, επιχειρήσεων. Γιατί κακά τα ψέματα, δεν ξέρω αν υπάρχει η δυνατότητα σε οποιαδήποτε χώρα αυτή τη στιγμή, είτε της Ευρώπης είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, που η πολιτεία μπορεί να αναλάβει όλο το βάρος αποζημιώσεων, φυσικών καταστροφών και μάλιστα όταν είναι σε τόσο μεγάλη έκταση», κατέληξε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις