Από την 1η Ιανουαρίου 2024, 35 επαγγελματικοί κλάδοι που μέχρι πρόσφατα εξαιρούνταν είναι υποχρεωμένοι να προμηθευτούν και να εγκαταστήσουν POS.
Η συγκεκριμένη υποχρέωση καθορίζεται βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και μάλιστα δεν υπάρχει διαχωρισμός ως προς το εάν έχει δηλωθεί ως κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι οι επαγγελματίες που την «γλιτώνουν» ακόμη και εάν ο ΚΑΔ που έχουν επιλέξει συμπεριλαμβάνεται στην σχετική λίστα.
Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιρούνται των POS
Όσον αφορά στην επέκταση και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους της υποχρέωσης προμήθειας και χρήσης POS, πρέπει να επισημανθούν δύο παράμετροι:
Ο καθορισμός των υπόχρεων γίνεται βάσει του τετραψήφιου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), όπως προκύπτει από την Εθνική Ονοματολογία Οικονομικών Δραστηριοτήτων, και δεν σχετίζεται με τη δηλούμενη στις φορολογικές αρχές κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης. Επομένως, κάθε δικαιούχος πληρωμής που διαθέτει ΚΑΔ, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα και τον έχει δηλώσει είτε ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα δραστηριότητα, κρίνεται υπόχρεος και οφείλει να προβεί στην απόκτηση POS.
Η υποχρέωση απόκτησης τερματικού POS δεν αφορά δικαιούχους πληρωμής (ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και εταιρίες) που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά σε άλλες επιχειρήσεις (νομικά ή φυσικά πρόσωπα) που δρουν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (Β2Β συναλλαγές), ακόμη και αν οι εν λόγω δικαιούχοι πληρωμής διαθέτουν ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στη λίστα. Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών εξαιρείται.
Από τους δικαιούχους πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα βάσει της ΚΥΑ εξαιρούνται ακόμη τα άτομα με αναπηρία όρασης με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω και τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων έως και την 31 Δεκεμβρίου 2024.
Τα POS επεκτείνονται σε συνολικά 35 κατηγορίες
Όπως αναφέρει η Κοινή Απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στην το μέτρο επεκτείνεται υποχρεωτικά σε 35 νέες κατηγορίες επαγγελμάτων που σήμερα εξαιρούνται από την εγκατάσταση τερματικών.
Στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ιδιοκτήτες ταξί, χρηματιστηριακοί σύμβουλοι, κτηματομεσίτες, παραγωγοί λαϊκών αγορών και πωλητές σε πανηγύρια, ιδιοκτήτες περιπτέρων, ψιλικών, παντοπωλείων, μεσίτες και ασφαλιστικοί πράκτορες στις αγοραπωλησίες ακινήτων, γραφεία ευρέσεως εργασίας, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, τραγουδιστές, μουσικά συγκροτήματα, χορευτές, ιδιωτικά πανεπιστήμια, ΙΕΚ κ.α.
Η απόφαση θα προβλέπει επίσης βαριά πρόστιμα έως 1.500 ευρώ κατά περίπτωση για τους επιτηδευματίες που δεν θα συμμορφωθούν.
Οι κλάδοι
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 35 νέες κατηγορίες Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας έρχονται να προστεθούν στους 196 κλάδους επαγγελματιών που εφαρμόζεται ήδη το μέτρο. Oι ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως δείχνουν τα στοιχεία, έχουν οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και στον περιορισμό της διακίνησης «μαύρου» χρήματος ενώ η επέκτασή τους εκτιμάται ότι θα διευρύνει τη φορολογική βάση, θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών και θα περιορίσει τα περιθώρια φοροδιαφυγής.
Κατά συνέπεια, με την επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ανήλθαν σε 49 δις. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, δεκάδες κλάδοι που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών και οι οποίοι διαχρονικά βρίσκονται ψηλά στις λίστες της φοροδιαφυγής αποφεύγουν τις συναλλαγές με κάρτες.
Η απόφαση θα προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα πρέπει να διαθέτουν POS και να δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές με κάρτα μια σειρά επαγγελματίες που σήμερα δεν είχαν τη σχετική υποχρέωση, μεταξύ των οποίων:
- οι οδηγοί ταξί,
- οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι,
- οι χρηματιστηριακοί σύμβουλοι,
- οι κτηματομεσίτες αλλά και επιχειρήσεις όπως
- οι λαϊκές αγορές,
- τα περίπτερα,
- θέατρα, κινηματογράφοι,
- γραφεία ευρέσεως εργασίας,
- η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, οι επιχειρήσεις θα πρέπει, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, να έχουν προχωρήσει στην αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ στο μέτρο εμπίπτουν 356.000 εταιρίες. Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ο έλεγχος θα είναι ακόμη πιο εύκολος και ουσιαστικός, καθώς σε πραγματικό χρόνο οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν χρεώσεις στα τερματικά μηχανήματα, εισπράξεις στην ταμειακή και εισροές στον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένα τα αυτόματα μηχανήματα.