Οι συνεχείς ανατιμήσεις, η ακρίβεια και η εκτόξευση του πληθωρισμού δεν θα μπορούσαν να μην έχουν επηρεάσει και τους επαγγελματίες στην εστίαση, οι οποίοι προσπαθούν από τη μία να διατηρήσουν τις τιμές τους χαμηλά και από την άλλη βλέπουν συνεχώς τα λειτουργικά τους κόστη να αυξάνονται.
Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών της επιστρεπτέας προκαταβολής τις προηγούμενες ημέρες ήρθε να προστεθεί στην λίστα με τα χρέη και τα προβλήματα που έχουν να ανταπεξέλθουν οι επιχειρηματίες στην εστίαση με αποτέλεσμα, όπως είναι λογικό, να αντιδρούν και να κάνουν λόγο για «πλήρη απόσυρση της κυβέρνησης από την στήριξη της Εστίασης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνει κατά καιρούς η κυβέρνηση, πολλές φορές δεν αφορούν τους επιχειρηματίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Power Pass, το οποίο απευθύνεται μόνο σε οικιακά τιμολόγια, αδιαφορώντας για τα μαγαζιά που είδαν τους τελευταίους λογαριασμούς ρεύματος ιδιαίτερα «φουσκωμένους».
Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που οι ιδιοκτήτες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης στη Αθήνα αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Σωματείο «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης».
Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης», αναφέρει πως αν και «οι κύριοι Κ. Μητσοτάκης, Χ. Σταϊκούρας και Α. Γεωργιάδης, ενώ είχαν την επιλογή, που τους έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, να μετατρέψουν σε επιδότηση την επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν το έπραξαν. Προφανώς η έκθεση Πισσαρίδη είναι σε πλήρη εξέλιξη με κεντρικό σύνθημα: "Αποτελειώστε ανασφάλιστους, αδύναμους και χρεωμένους"»
Η κυβέρνηση κάνει πως δεν βλέπει
Όπως αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση ο «Κύκλος», οι άνθρωποι της εστίασης έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους για κοινωνική αλληλεγγύη, όπως αυτή περιγράφεται στον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημόσιων βαρών και διατυπώνεται στο άρθρο 4 παρ.5 του Συντάγματος, ενώ έχουν πληγεί υπέρμετρα ως πολίτες έναντι άλλων κι έχουν κάνει επαχθείς θυσίες με την οιονεί ανάκληση αδείας λειτουργίας των καταστημάτων τους κι έχουν στερηθεί την αξιοπρεπή διαβίωση, η κυβέρνηση κάνει πως δεν το βλέπει.
Μερικά ακόμα χρήσιμα στοιχεία που αναφέρει ο «Κύκλος» είναι πως:
- Οι επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν μέχρι 49 άτομα, αποτελούν το 87% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης.
- Οι επιχειρήσεις Εστίασης που απασχολούν μέχρι 9 άτομα, αποτελούν το 57% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης.
- Στην Εστίαση εργάζονται περίπου 400.000 άνθρωποι και μαζί με τα παρελκόμενα επαγγέλματα αγγίζουν το 1.000.000.
Μάλιστα,
- Οι άνθρωποι της Εστίασης κατέστησαν ανασφάλιστοι, επειδή έχασαν τις ρυθμίσεις τους την τελευταία διετία και η κυβέρνηση κάνει πως δεν το βλέπει, αρνούμενη να ανοίξει ένα νέο κύκλο 120 δόσεων.
- Στον οικονομικό ζόφο ήρθε να προστεθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, που μετέτρεψε το ενεργειακό κόστος των μαγαζιών σε εφιάλτη, με την κυβέρνηση να μην παίρνει κανένα μέτρο για τους επαγγελματικούς χώρους.
«Ο κατάλογος είναι μακρύς με αυτά που η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει», αναφέρουν οι επαγγελματίες στην Εστίαση. Για τους λόγους αυτούς οι άνθρωποι της Εστίασης ζητούν:
- Την άμεση μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιδότηση.
- Τη διαγραφή όλων των κορονοχρεών για το 2020 και το 2021.
- Την ασφάλιση για όλους και επανένταξη σε 120 δόσεις.
- Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Τέλος, η ανακοίνωση των επαγγελματιών εστίασης «κλείνει» αναφέροντας πως, «η μόνη δυνατότητα που τους δίνεται είναι να "πληρώσουν" την επιστρεπτέα και τις λοιπές υποχρεώσεις στις επόμενες εκλογές.»
Λίγα λόγια για τον Κύκλο Επαγγελματικών Εστίασης
Ο Κύκλος Επαγγελματικών Εστίασης είναι μία πρωτοβουλία που γεννήθηκε λίγες ημέρες μετά την έναρξη πανδημίας, από ιδιοκτήτες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης, με σκοπό να εκφράσει τις ανησυχίες του κλάδου αλλά και με προτάσεις να ασκήσει πίεση προς τους αρμόδιους φορείς για την ορθή, δίκαιη και βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων, πάντα με σεβασμό στη δημόσια υγεία.
Οι συνεχείς προκλήσεις αλλά και η μαζική συμμετοχή ολοένα και περισσότερων καταστηματαρχών οδήγησε τα μέλη του συντονιστικού του κύκλου επαγγελματιών εστίασης να προβούν στην σύσταση σωματείου, έτσι ώστε να υπάρχει θεσμική δράση, και να μπορέσουν να γίνουν γνωστές οι θέσεις, οι δράσεις και οι παρεμβάσεις του.