CLOSE

Breaking news

pyramid
A

Μία μεγάλη απάτη ήρθε στο φως όταν η ξαφνικά εταιρεία «πυραμίδα» κατέρρευσε αφήνοντας «ξεκρέμαστους» χιλιάδες χρήστες, που είχαν επενδύσει σημαντικά ποσά και περίμεναν να γίνουν εισοδηματίες με την ανταλλαγή... likes στα social media.

Στη Wind Media υπολογίζεται ότι είχαν επενδύσει σημαντικά ποσά συνολικά πάνω από 10.000 Έλληνες. Η εταιρεία πουλούσε likes και υποσχόταν εύκολο κέρδος. Η συμφωνία ήταν ότι οι συνδρομητές έπρεπε να παρακολουθούν βίντεο στο YouTube, να κάνουν like, να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό κανάλι και μετά τα κέρδη θα έμπαιναν στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Αρκεί βέβαια να έφερναν και άλλους χρήστες...

Η υπηρεσία που προσέφερε η εταιρεία ήταν να αυξάνει τον αριθμό των likes και των ακολούθων στα social media για εταιρείες και πρόσωπα. Η ελληνική Wind Media εκτιμάται ότι είχε πάνω από 10.000 μέλη που αγόρασαν τα πακέτα της. Ένα από αυτά, που αγόραζε κάποιος με 600 ευρώ, έπρεπε να κάνει 15 like την ημέρα με εξασφαλισμένο μηνιαίο εισόδημα 765 ευρώ. Άλλα πακέτα υπόσχονταν ως και 4.000 τον μήνα. Τα μέλη έπρεπε να στείλουν στην εταιρεία screenshot που αποδείκνυαν ότι όντως εκτέλεσαν τα βήματα για το like.

Όσοι έφερναν νέα μέλη στην εταιρεία είχαν υπέρ τους μια προμήθεια της τάξης του 15%, ένα κλασικό «τυράκι» για το στήσιμο μιας πυραμίδας.

Στην ιστοσελίδα της, που πλέον είναι ανενεργή, η Wind Media ανέφερε ότι ιδρύθηκε το 2020 με έδρα τη Σιγκαπούρη. Ακόμη ανέφερε ότι σχετίζεται ότι ομώνυμη εταιρεία της Σιγκαπούρης, που με τη σειρά της συνεργάζεται με όμιλο ΜΜΕ στην ασιατική χώρα, αν και η ακριβής τους σχέση είναι ασαφής.

Να σημειωθεί ότι εταιρείες πυραμίδες υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον ένα αιώνα σε διαφορετικές μορφές. Οι πυραμίδες δεν είναι παράνομες στην Ελλάδα, η οποία είναι πλέον μια από τις τελευταίες αναπτυγμένες χώρες όπου τέτοιες εταιρίες δραστηριοποιούνται ελεύθερα.

Πληρωμές σε κρυπτονομίσματα

Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι οι πληρωμές για την εγγραφή γίνονταν σε κρυπτονομίσματα. Το μέλος υποχρεωνόταν να καταθέσει ευρώ σε ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων και να πληρώσει την εταιρεία σε αυτό, ενώ σε κρυπτονόμισμα θα εισέπραττε και τα κέρδη.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα σε αυτές τις συναλλαγές, τα οποία οι υπεύθυνοι παρουσίασαν στη γενικότερη αστάθεια της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Στην πραγματικότητα προετοιμαζόταν η αρπαγή των χρημάτων των «επενδυτών».

Πριν καταρρεύσει η πυραμίδα και κλείσει ο ιστότοπος, οι υπεύθυνοι της Wind Media κατάφεραν να αποσπάσουν μεγάλα, αλλά ακόμη απροσδιόριστα ποσά από τα εξαπατημένα μέλη τους.

Τι είναι οι εταιρείες «πυραμίδα»

Ένα επιχειρηματικό σχήμα πυραμίδας είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο στρατολογεί μέλη υποσχόμενο χρηματικά κέρδη και υπηρεσίες ως ανταμοιβή για την παραπομπή νέων μελών στην οργάνωση, αντί να στηρίζεται στην παροχή επενδύσεων ή την πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών.

Για να δίνει την εντύπωση κέρδους στους συνδρομητές μπορεί να παρέχει και ορισμένα προνόμια όπως εκπτώσεις, τα οποία όμως σχεδόν ποτέ δεν είναι αρκετά για να φέρουν κέρδη. Καθώς η στρατολόγηση νέων μελών πολλαπλασιάζεται, η εύρεση νέων ατόμων προς ένταξη δυσκολεύει εκθετικά και σχεδόν όλοι -πλην των ιδρυτικών μελών- καταλήγουν να χάνουν πιο πολλά χρήματα απ' όσα κερδίζουν.

Να σημειωθεί ότι τα πρώτα μέλη της πυραμίδας, σχεδόν πάντοτε, έχουν κέρδος. Όσο, όμως, τα επίπεδα αυξάνονται, το σχήμα γίνεται μη βιώσιμο και καταρρέει.

Για παράδειγμα, έστω ότι ο ιδρυτής της πυραμίδας ζητάει από τον πρώτο επενδυτή 100 ευρώ και του υπόσχεται να το διπλασιάσει, εάν ο επενδυτής του «φέρει» άλλους δύο επενδυτές. Έστω ότι ο πρώτος επενδυτής καταφέρει και εισάγει άλλα δύο άτομα, πείθοντας τους να καταθέσουν στην «πυραμίδα» 100 ευρώ έκαστος. Ο ιδρυτής δίνει λαμβάνει τότε 200€ από τον πρώτο επενδυτή, το επιστρέφει τα 100€ και περιμένει από τα δύο νέα μέλη να «φέρουν» άλλα δύο και κάπως έτσι η πυραμίδα «μεγαλώνει προς τα κάτω»

Οι πυραμίδες πλασάρονται ως ένας εναλλακτικός τρόπος απόκτησης εισοδήματος, βασιζόμενες και στην κουλτούρα των εταιριών startup, ενώ τα ηγετικά τους μέλη τείνουν να είναι άτομα με πειθώ και ικανότητα στις δημόσιες σχέσεις. 

Ο οδηγός χρήσης της εφαρμογής

Δείτε τον οδηγό χρήσης της πλατφόρμας Wind Media που τέθηκε απροειδοποίητα εκτός λειτουργίας.

Το μουσικό χαλί «Πέτα τα» του τράπερ Light συνοδεύει το αυθεντικό βίντεο που παρουσιάστηκε στα μέλη της πλατφόρμας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις