CLOSE

Breaking news

eoppy
A

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διορισμός της Θεανούς Καρποδίνη στη θέση της προέδρου και διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ και της Βασιλικής - Κωνσταντίνας Γκογκοζώτου, στη θέση της μη εκτελεστικής προέδρου του Οργανισμού.

Υπέρ του διορισμού τους, μετά από πρόταση του υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη, τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όλα τα κόμματα δήλωσαν «παρών», πλην του ΜεΡΑ25 που εξέφρασε την διαφωνία του.

Ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης εξήρε τα βιογραφικά των δύο υποψηφίων, τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα στηρίξει το έργο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος έχει μία πετυχημένη πορεία» ενώ ανακοίνωσε την κατάθεση, πολύ σύντομα, του νομοσχεδίου για το νέο οργανόγραμμά του.

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να λειτουργεί αυτός ο μεγάλος ασφαλιστικός Οργανισμός με καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας και παράλληλα να υπάρχει "real time" στον έλεγχο. Από δω και πέρα θα λειτουργεί για τους ασφαλισμένους ασθενείς και όχι για τους παρόχους. Άρα θα υπάρχει αξιολόγηση των παρόχων και παραβατικές συμπεριφορές θα σταματήσουν να υπάρχουν. 

Τελικός μας στόχος είναι να αυξηθεί η παροχή υπηρεσιών στον ασφαλισμένο, με ποιοτικότερη και καλύτερη φροντίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

«Όποιος συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥ δεν θα είναι μόνο για να πληρώνεται από το Δημόσιο, αλλά θα είναι υποχρεωμένος σε έκτακτες συνθήκες, να παρέχει και τις υπηρεσίες του για τις οποίες και θα πληρώνεται. Το θέμα δεν είναι να βγάζουμε επιτάξεις, αλλά όταν του ζητηθεί, να συμμετέχει επί πληρωμή», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης. 

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας στις επικρίσεις σχετικά με το clawback και την παροχή υπηρεσιών υγείας σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κατά την περίοδο της πανδημίας.

Δεν ήταν για τα διαγνωστικά κέντρα τα 50 εκ. ευρώ

«Δεν ήταν για τα διαγνωστικά κέντρα τα 50 εκ. ευρώ που δόθηκαν, αλλά για τις παραπάνω υπηρεσίες που πήραμε, όπως οι μονάδες ακτινοθεραπείας και αιμοκάθαρσης. Την περίοδο της πανδημίας, κάναμε ανακατανομή του προϋπολογισμού σε ό,τι αφορά τις παροχές υγείας, με πλήρη μελέτη και εισηγήσεις του ΕΟΠΥΥ και χωρίς να επιβαρύνουμε κανέναν Έλληνα ασφαλισμένο».

«Πολλές δημόσιες δομές δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν και αναγκαστικά υπήρξε μεταφορά ασθενών και στον ιδιωτικό τομέα. Σε συνεννόηση με τους ιατρικούς συλλόγους και με όλα τα όργανα σε όλους τους κλάδους, καταφέραμε να κάνουμε ανακατανομή του προϋπολογισμού, χωρίς επιβάρυνση των ασφαλισμένων και με το clawback να έχει φτάσει στο επίπεδο του προηγούμενου χρόνου για να υπάρξει ισορροπία στην αγορά και να ανακουφίσουμε τους Έλληνες πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε:

«Δυστυχώς 10 χρόνια δεν υπήρχε πραγματικός έλεγχος. Με το νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε θα γίνεται έλεγχος σε real time. Ο υπουργός Υγείας δεν θα κρύβεται πίσω από το clawback. Έντιμα θα γίνεται, ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομούνται, να γυρνάνε πίσω σε παροχές υγείας στους ασφαλισμένους».  

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις