Ο μετακλητός διοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Αναστάσιος Μαντάγαρης συμμετείχε σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ για πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στο υπουργείο.
Παρότι απέτυχε, ο υπουργός παρέτεινε τη θητεία του ως μετακλητού για άλλα τρία χρόνια. Θα δίνει εντολές, θα ελέγχει και θα αξιολογεί μόνιμους υπαλλήλους που κατάφεραν να προσληφθούν επιτυγχάνοντας πολύ υψηλότερη κατάταξη.
Tο Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, ο Αναστάσιος Μαντάγαρης διορίστηκε στη θέση του διοικητή της κομβικής Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) του νεοσύστατου τότε υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ως μετακλητός υπάλληλος, χωρίς καμία εμπειρία ή τίτλους σπουδών στο προσφυγικό.
Προερχόταν από τον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα τον τραπεζικό, εργαζόμενος σε θέσεις ευθύνης στη Eurobank από το 2008 στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με το δημοσιοποιημένο βιογραφικό του, από το 2016 «αναλύοντας επιχειρηματικούς κλάδους και αναπτύσσοντας εξειδικευμένες λύσεις για τις ανάγκες τους», ενώ είχε δύο πτυχία από το Πάντειο, Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κοινωνιολογίας, και Μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Ο διορισμός του σε μια υπηρεσία στην οποία υπάγονται όλες οι δομές υποδοχής προσφύγων στα νησιά και στον Έβρο και οι δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα ανακοινώθηκε από τον υπουργό πριν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και είχε ξενίσει. «Ο διορισμός μετακλητών σε θέσεις ευθύνης, χωρίς προκήρυξη των θέσεων και χωρίς να ληφθούν υπόψη στοιχειώδεις προϋποθέσεις αξιοκρατίας και διαφάνειας, καθιστούν την όλη διαδικασία ηθικά και κανονικά διαβλητή» σημείωνε τότε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΥΤ.
Τρία χρόνια μετά η περίπτωση του διοικητή συνεχίζει να συσσωρεύει αρκετά παράδοξα της αριστείας του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη. Ο κ. Μαντάγαρης, θέλοντας να μονιμοποιηθεί στον δημόσιο τομέα στον οποίο τοποθετήθηκε ως μετακλητός, έκανε αίτηση στον διαγωνισμό 2Κ/2022 που προκήρυξε το υπουργείο τον Φεβρουάριο του 2022 μέσω ΑΣΕΠ για πρόσληψη 473 μόνιμων υπαλλήλων, από τους οποίους οι 106 θα ήταν Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Ο διοικητής συμμετείχε σε δύο κατηγορίες: γενικές θέσεις ΠΕ - Διοικητικού Οικονομικού με εμπειρία (19 θέσεις) και χωρίς εμπειρία (9 θέσεις). Τα προσωρινά αποτελέσματα βγήκαν στο τέλος Φεβρουαρίου και, σύμφωνα με τον προσβάσιμο στον διαδίκτυο κατάλογο, ο διοικητής όχι μόνο δεν περιλαμβάνεται στην κατάταξη των επιτυχόντων, αλλά βρίσκεται αρκετά πιο κάτω. Στην κατηγορία με εμπειρία, που αφορά 19 θέσεις, κατατάσσεται στη θέση 203. Στην κατηγορία χωρίς εμπειρία, που αφορά 9 θέσεις, κατατάσσεται ακόμη χαμηλότερα, στη θέση 331.
Το καλό το παλικάρι
Αλλά όπως έχει διαπιστωθεί επανειλημμένα, στο επιτελικό κράτος των αρίστων το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Στις 3 Μαρτίου, ενώ αναμενόταν η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών τους επόμενους μήνες, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Νότη Μηταράκη 113617/23-02-2023, που παρατείνει τη θητεία του κ. Μαντάγαρη ως μετακλητού υπαλλήλου στη θέση του διοικητή της υπηρεσίας από την επομένη της λήξης της θητείας του, στις 24 Μαρτίου, για άλλα τρία χρόνια.
Με άλλα λόγια, ο κ. Μαντάγαρης θα παραμείνει ως διοικητής άλλα τρία χρόνια στο υπουργείο στο οποίο απέτυχε να προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και θα προΐσταται, θα δίνει εντολές, θα ελέγχει και θα αξιολογεί μόνιμους υπαλλήλους που κατάφεραν να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ συγκεντρώνοντας πολύ περισσότερα μόρια και επιτυγχάνοντας πολύ υψηλότερη κατάταξη.
Το παράδοξο το επισήμανε ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΥΤ σε πρόσφατη ανακοίνωση, στην οποία σχολίαζε τη διαδικασία αξιολόγησης που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τον δημόσιο τομέα. Ο Σύλλογος επισήμαινε ότι στο υπουργείο «παραμένουν εκκρεμότητες με την οριστικοποίηση αξιολογήσεων προηγουμένων ετών», ότι «η όλη διαδικασία καθορισμού της στοχοθεσίας έχει πραγματοποιηθεί με τεράστια καθυστέρηση» και ότι «ετήσιο σχέδιο δράσης δεν έχει περιέλθει στην αντίληψη του προσωπικού», κάνοντας λόγο για «αυθαίρετο τρόπο» αξιολόγησης, χωρίς ισοτιμία και αξιοκρατία.
Και υπογράμμιζε: «Φυσικά, δεν κάνει καμία εντύπωση η προχειρότητα της διαδικασίας αφού άλλωστε περιττή μπορεί να θεωρηθεί η αξιολόγηση όταν η υπηρεσία σφύζει από μετακλητούς υπαλλήλους και όταν η λέξη ΑΣΕΠ για τις θέσεις ευθύνης όλων των ιεραρχικών επιπέδων αποτελεί άγνωστη λέξη. Άλλωστε όταν ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Υπηρεσίας προσλαμβάνονται χωρίς καμία διαδικασία αξιολόγησης, αλλά και ανανεώνεται η θητεία τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δεν περιμένουμε κάτι καλύτερο».
Ενα δείγμα των διοικητικών ικανοτήτων του το είχε δώσει ο μετακλητός διοικητής την επομένη της πυρκαγιάς που κατέστρεψε τη Μόρια τον Σεπτέμβριο του 2020. Όπως έγραφε τότε η «Εφ.Συν.», επικαλούμενη καταγγελία του Συλλόγου, ο διοικητής μοίραζε «σε κατάσταση παροξυσμού προφορικές διαταγές και προσβολές δεξιά κι αριστερά, αυτοσχεδιάζοντας υπό το κράτος πανικού, χωρίς γνώση του αριθμού και των αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων και χωρίς γνώση του πλαισίου διοίκησης, απαιτώντας από διοικητικούς υπαλλήλους να σκάψουν και να μεταφέρουν σκηνές, αλλιώς θα απολυθούν».
Ενώ δεν παρέλειπε να καταφερθεί απαξιωτικά εναντίον μόνιμων υπαλλήλων, οι οποίοι τα είχαν χαμένα από το επιτελικό χάος που επικράτησε, όταν κλήθηκαν να παρουσιαστούν στο πάρκινγκ του αεροδρομίου της Λέσβου χωρίς άλλες εξηγήσεις. «Σε ερώτηση γιατί δεν μας λέτε πού θα μας πάτε, μας απαντά ο διοικητής ΥΠΥΤ κ. Μαντάγαρης ότι το προσωπικό γενικά της ΥΠΥΤ έχει αποδειχθεί πολλές φορές αναξιόπιστο, οι μεγαλύτερες διαρροές έχουν γίνει από το προσωπικό και έχει διαπιστώσει πολλές φορές ότι το λεπτό που φεύγει ένα email από τον υπολογιστή του το έχει λάβει το efsyn» ανέφερε τότε ο Σύλλογος.
Αριστεία και επιτελικό κράτος στα καλύτερά τους. Εξ ου και, παρά τα αποτελέσματα στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, επιβραβεύονται προεκλογικά με παράταση της θητείας για άλλα τρία χρόνια!