Αναγκαία είναι η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που δημιουργήθηκαν με την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, επαναλαμβάνει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).
Προτάσεις ΣΕΚ
• 200 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και αγελάδα παραγωγής κρέατος.
• 20 ευρώ ανά προβατίνα και γίδα, που οι εκμεταλλεύσεις τους παρέδωσαν το 2021, 5.000 κιλά γάλα σε εγκεκριμένα τυροκομεία, 2.500 κιλά για τις αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις των νησιών και για όσες εκμεταλλεύσεις δεν παρέδωσαν γάλα, αλλά παρέδωσαν επαρκή αριθμό αρνο-κάτσικων για σφαγή.
• Για την χοιροτροφία, που πέραν του κόστους παραγωγής έχει υποστεί μεγάλη πίεση στην αγορά, να δοθούν επί πλέον των 12 εκατ που ήδη έχουν δοθεί:
– 5 εκατ. ευρώ σε όσους χοιροτρόφους έμειναν χωρίς ενίσχυση
– 70 ευρώ ανά χοιρομητέρα
• Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια καθώς επίσης και η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Όπως επισημαίνεται, η λήψη αντίστοιχων μέτρων αντιμετώπισης του κόστους στην Ισπανία, δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί: «Το 2% στο τζίρο της προηγούμενης χρονιάς, θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον στο 10%, προκειμένου να αντιμετωπισθεί, έστω προσωρινά, η αύξηση του κόστους των εισροών (ζωοτροφές, ενέργεια, ανταλλακτικά κλπ)».
Παράλληλα, ο ΣΕΚ τονίζει ως πολύ σημαντική τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των εκροών των παραγωγών (γάλα και κρέας) στο 6%.
Υπενθυμίζει δε, ότι απαιτείται άμεση ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών προς τις Τράπεζες γιατί «η λήψη εξώδικων και το κλείσιμο λογαριασμών των παραγωγών, ούτε τις ίδιες τις Τράπεζες εξυπηρετεί, ούτε πολύ περισσότερο τους παραγωγούς που στο περιβάλλον που ζούμε, οδηγούνται σε καταστροφή «δια της ασφυξίας».