Breaking news

Η ώρα των αγροτών στο Μαξίμου: Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό
A

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα δεχθεί αντιπροσωπεία των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, να ακούσει τα αιτήματά τους και να τους παρουσιάσει τις λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση.

Στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι»

Στο δημοσιονομικό κομμάτι, όταν μάλιστα δεν έχει κλείσει ακόμα ο δεύτερος μήνας του χρόνου, τα περιθώρια είναι πολύ στενά και δύσκολα θα υπάρξει κάποια νέα επιδότηση ή ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, πέραν από μικρές ίσως παρεμβάσεις. Στο ενεργειακό, ωστόσο, σκέλος εξετάζονται τα αιτήματα των αγροτών και για το ρεύμα και για το αγροτικό πετρέλαιο και εξετάζονται τρόποι διεύρυνσης των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί ή διευκολύνσεις και επιτάχυνση για παράδειγμα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Στο σκέλος που αφορά τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, στην πορεία της τιμής των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι και σε άλλα ζητήματα που προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό στους Έλληνες παραγωγούς, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δεσμευθεί για πιο εντατικούς και αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα. Ειδικότερα μέτρα, πέραν όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί και υλοποιούνται, ενδέχεται να παρουσιαστούν για τις περιοχές, με έμφαση βέβαια στη Θεσσαλία, που επλήγησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Daniel.

«Κόκκινη γραμμή» οι κλειστοί δρόμοι 

Η «κόκκινη γραμμή» για το Μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει σαφής και αυτή αφορά στο ενδεχόμενο κλείσιμο εθνικών οδών και αυτοκινητοδρόμων, κάτι που πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Ο πρωθυπουργός διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας είναι πεπερασμένες, πως «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν και ότι ήδη έχουν ικανοποιηθεί πολλά από τα αιτήματα των αγροτών.

«Η πολιτική είναι μια άχαρη δουλειά κατανομής περιορισμένων πόρων σε ατελείωτες ανάγκες. Αυτή πρέπει να γίνεται με τρόπο δίκαιο και να πληροί ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, που μπορούν να εξηγηθούν σχετικά απλά σε όλη την κοινωνία», ανέφερε με νόημα προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης.

Εννέα τα αιτήματα των αγροτών

Η επιστολή των αγροτών που εστάλη το βράδυ της Τετάρτης, 7 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει εννέα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

  1. Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
  2. Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  3. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  4. Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  5. Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  6. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  7. Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
  8. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες.
  9. Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας

Παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία

Περιλαμβάνει επίσης και ένα ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία.

Το παράρτημα των αγροτών αναφέρει:

  • Ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
  • Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
  • Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
  • Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
  • Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
  • Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
  • Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
  • Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.

Η αντιπροσωπεία 

Οι αγρότες γνωστοποίησαν τα ονόματα των 15 αντιπροσώπων τους που αποτελούν την επιτροπή και είναι τα εξής:

  • Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
  • Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
  • Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος)
  • Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς)
  • Νίκος Κούτρας
  • Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα)
  • Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
  • Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
  • Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός)
  • Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ)
  • Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα)
  • Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα)
  • Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα)
  • Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής)
  • Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς)
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις